Egészség

Vigyázz, a túl sok munka gutaütést okozhat!

Csak mértékkel a túlórákkal! Mint kiderült: lényegesen nagyobb eséllyel kapnak gutaütést azok, akik túl sokat dolgoznak.

Heti 55 órát vagy annál többet dolgozol? Vigyázz, ennyi munkaórával már egyharmaddal megugrik a stroke kockázata nálad azokhoz képest, akik csak 35-40 órát dolgoznak hetente – derült ki egy nemzetközi elemzésből.

 Gutaütés: heti 41 munkaóra már rizikós

A kutatók a különböző leterheltség hatását vizsgálták a szívbetegségek és a stroke gyakoriságára. Csaknem 529 ezer férfi és nő egészségének alakulását követték végig hosszú távon stroke és 604 ezer résztvevőét akut szívbetegség tekintetében.

A túl sok munka gutaütés okozhat

Az elemzés szerint a heti 35-40 munkaórához képest a 41-48 órát dolgozók esetében 10 százalékkal, tehát statisztikailag elhanyagolható mértékben nőtt a gutaütés kockázata, 49-54 órás munkaidő esetében azonban már 27 százalékos volt a növekedés. A koronáriás szívbetegségek tekintetében ugyanakkor még a leginkább leterhelt csoport esetében is csak 13 százalékkal nőtt a kór kialakulásának kockázata.

A túl sok munka gutaütés okozhat

Olvass még a túlórázásról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top