Egészség

5 elképesztő tévhit a lisztérzékenységről

A gyerekeim lisztérzékenyek, így bárkivel is beszélgetek, gyakran előkerül a téma, hogy mi is okozza ezt. Elképesztő elképzeléseik vannak. Amikor először hallottam ilyet, azt hittem, rosszak a füleim és valamit félreértettem…

Nézzünk akkor sorjában öt ilyen mondatot, azaz: Mi okozza  a lisztérzékenységet a NEM lisztérzékenyek szerint? 5 elképesztő állítás következik!

1. Gyenge az immunrendszer. Ha megerősödik, biztosan nem lesz lisztérzékeny. Te jó ég! Ha immunerősítőt adnál, sem múlna el soha a cöliákia, hiszen ez egy autoimmun betegség, azaz a szervezet valamilyen okból önmaga ellen termel egy anyagot, amely elpusztítja saját szöveteit. A búza, rozs, árpa, zab glutén nevű fehérjéje tartalmazza a gliadint, amely kóros immunválaszt vált ki a cöliákiás, lisztérzékeny embernél.

2. Biztosan valamilyen lelki trauma, stressz váltotta ki. Hangsúlyozom ilyenkor igen erőteljesen, egy alig másfél éves gyermekről beszél az illető… Kis köhögés és folytatja, akkor is tutira stressz…. ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ!

3. Biztosan a te hibád (mármint az enyém). Hozzátáplálásnál biztosan oltári nagy hibát követtél el, és ezért kell a gluténmentes diéta. Na ne már, nyilván nem pár hónapos korában kezdi el egy édesanya kiflik tömegével tömni a gyerekét. Ja és nem mellesleg Magyarországon  a lisztérzékenység a teljes népesség 1-2 százalékát érinti.  Akkor hogy is van ez?

Még több tévhit a Gluténmentes napló blogon!

5 elképesztő tévhit a lisztérzékenységről

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top