Egészség

Mi van az ásványvizek és az üdítők címkéjén? Elmondjuk

Ha szereted böngészni a címkéket a boltban, akkor ezt a cikket neked találtuk ki. Címke kisokos.

Mi van az ásványvizek címkéjén?

1. Én először mindig meg szoktam nézni, hogy mennyi ásványi anyag van egy-egy palack ásványvízben. Nincs rá különösebb magyarázat, egyszerűen szeretem tudni, hogy mennyi vas vagy éppen magnézium van a poharamban. Azt jó tudni, hogy ezeket az anyagokat nem beleteszik, hanem eleve már az ásványvízben vannak: ezeknek az összetevőknek köszönhetően  egészségügyi szempontból előnyös tulajdonságokkal rendelkezik, és egyértelműen megkülönböztethető a csapvíztől, mert nem tartalmaz hozzáadott, idegen anyagot, fertőtlenítő szert, úgy kerül a palackba, ahogyan a természet megalkotta.

2. A címkén azt is megtaláljátok, hol van az ásványvíz lelőhelye, és azt is, melyik kútból vagy forrásból került a palackokba az ásványvíz.

3. Amit én sose szoktam nézni, valahogy nem gondolok arra, hogy az ásványvíznek is van lejárati ideje. Általában nem a címkén, hanem a palackon találjátok.

Fortepan/berkó Pál fotója 1939-ből
Fortepan/Berkó Pál fotója 1939-ből

A természetes ásványvizek fajtái

– csekély ásványianyag-tartalmú

– nagyon csekély ásványianyag-tartalmú

– ásványi anyagban gazdag

– hidrogén-karbonát tartalmú

– szulfát-tartalmú

– klorid-tartalmú

– kalcium-tartalmú

– magnézium-tartalmú

– fluorid-tartalmú

– vastartalmú

– savas

– nátrium-tartalmú

– alkalmas nátrium-szegény diétához

Ezek a jelzők azt jelentik, hogy az adott összetevő egy bizonyos, az ásványvízrendeletben meghatározott mennyiségben van jelen az ásványvízben.

Mi van az ásványvízek és az üdítők címkéjén? Elmondjuk

Mi van az üdítők címkéjén?

1. Összetevők: mindent, ami csak a palackba kerül, rá kell írni a cukortól a citromsavig, a szén-dioxidtól a tartósítószerekig: ízesítő anyagokat, gyümölcslevet.

2. Allergiát okozó anyagok: ha bármi olyan anyag, étel akárcsak a közelébe kerülhet a gyárban, rá kell írni, így nem történhet az allergiásokkal sem baj.

3. Az élelmiszer-előállító vagy -forgalmazó neve: mindig megtalálhatod a címkén, hogy melyik vállalat állította elő az üdítőt.

4. Tárolás és fogyasztás módja: biztosan észrevetted már, hogy ezek is rajta vannak a címkén, és hogy a lehető legtöbb ideig finom legyen az üdítőd, jó ezeket betartani.

5. Minőség-megőrzési idő: ameddig az üdítő megtartja jó minőségét

6.Tápérték: kis táblázatban odaírják, hogy mennyi kalória, zsír, szénhidrát és fehérje van az üdítőben; például ha diétás étrenden vagy, ez nagy segítség tud lenni.

Mi van a gyümölcslevek címkéjén?

Minden, ami az üdítőitalén, továbbá, mivel különböző gyümölcsléfajták vannak forgalomban, az adott termék gyümölcslétartalma.

2014-ben egy magyar felnőtt 117 liter ásványvizet, 50 liter szénsavas üdítőt és 30 liter gyümölcslevet ivott meg az Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség adatai szerint.
 

 Olvass még a témában!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top