Egészség

Okostelefonunkon keresztül kapcsolhatjuk ki a fájdalmat

Egy új fejlesztésű orvosi eszköz segítségével a jövőben lehetővé válhat, hogy egy okostelefonos alkalmazás segítségével csökkentsük a különböző fájdalomérzeteket a fogfájástól a migrénig.

A Popular Science tudományos magazin számolt be a Cambridge Consultants technológiai tanácsadó cég fejlesztéséről. A Chimaera nevű eszköz segítségével kis méretű jeladókat lehet az idegpályák közelébe ültetni, amelyeket bekapcsolva lehetővé válik az adott idegpályák működésének befolyásolása.

Simon Karger, a cég munkatársa az új fejlesztésről elmondta, hogy az elmúlt években szép sikereket értek el a neuromodulátornak nevezett implantátumok alkalmazásában, amelyek képesek a fájdalmat gátolni, ha a megfelelő idegpálya mellé ültetik be őket. A problémát eddig a nehezen megközelíthető idegek jelentették, főleg a fejen, ott ugyanis számos olyan idegpálya húzódik például a szemgolyók mögött, ráadásul, ha rossz idegpálya működésébe avatkoznak bele, az komoly egészségkárosodást okozhat a páciensnek.

Gombnyomásra csillapul a fájdalom

A Chimaera vezeték nélküli eszköz képes jeleket küldeni egy számítógépnek, amelyen az orvos a páciensről készült CT-felvételt látja – ez lehet akár egy Google Glass okosszemüveg is, így a doktor egyből a “helyén” látja az összes idegpályát, a beteg fejére rávetítve. Az orvos így meg tudja vizsgálni az idegpályákat és az azokat körülvevő véredényeket, így az implantátumot minimális sebészeti beavatkozás során lehet beültetni a páciens testébe.

Az orvos okosszemüvegen keresztül pontosan látja, hova kerül az implantátum (Fotó: Cambridge Consultants)
Az orvos okosszemüvegen keresztül pontosan látja, hova kerül az implantátum (Fotó: Cambridge Consultants)

A neuromodulátorokat jelenleg csak néhány specialista képes beültetni biztonságosan, azonban a Chimaera fejlesztői azt remélik, eszközük segítségével a gyakorlat mindennapossá válhat a kórházakban.

Simon Karger szerint az igazi áttörés akkor fog bekövetkezni, ha a neuromodulátorokat már maguk a páciensek vezérelhetik majd: “Képzeljük el, hogy egy migrénes páciens már a fájdalom első jeleire előveheti majd a telefonját, és néhány gombnyomással azonnal csökkentheti a fájdalmait.”
A Chimaera jelenleg csupán prototípusként létezik, fejlesztői befektetőket keresnek, hogy az eszköz tömeggyártása megkezdődhessen. A Cambridge Consultants a közeli jövőben több olyan eszközt tervez kifejleszteni, amelyekkel pontosabb és kevésbé invazív módon lehet majd kezelni a sebészeti beavatkozásra váró betegeket.

További cikkek a fájdalomról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top