Egészség

Így szabadulj meg a bőrkeményedéstől!

A bőrkeményedésekkel tarkított lábfej igen lehangoló látvány. Pedig a szaruréteg megvastagodása tulajdonképpen hasznos és természetes reakció: azokon a helyeken vastagodik meg a bőr, ahol nagyobb nyomásnak, súrlódásnak van kitéve a lábfej, ezáltal is növelve a talpak strapabíró képességét. Mivel a bőrkeményedés mégsem létfontosságú, ellenben nem túl esztétikus és gyakran fájdalmas is, mindenképp ajánlatos megszabadulni tőle.

A legjobb és legkényelmesebb természetesen az volna, ha az év minden szakában rendszeresen felkeresnénk egy pedikűröst, de ez azért nem mindenkinek illeszthető be a táncrendjébe. Jó hír, hogy pár egyszerű lépéssel saját kezűleg is könnyedén felszámolható, csak arra kell figyelned, hogy heti egyszer mindenképp sort keríts rá. Összefoglaltuk neked négy lépésben, mit tégy a gyönyörű, selymesen puha lábakért.

Így szabadulj meg a bőrkeményedéstől!

1. lépés: Áztatás

Először is áztasd be a lábad úgy 15-20 percre. Hogy mibe? Tulajdonképpen a tiszta langyos víz is megteszi, de természetesen érdemes belevinni egy kis pluszt, hogy ne csak a bőröd ázzon, hanem tested-lelked is vele együtt szépüljön. Végtelen számú lehetőség közül választhatsz, mi most felsorolunk egy párat a teljesség igénye nélkül:
• Speciális puhító aromafürdő: forralj fel egy liter vizet, tégy bele 1-1 evőkanálnyi kamillát, mentát, zsályát és levendulát! Hagyd állni 15 percig, majd szűrd le és hígítsd fel tiszta vízzel, amíg kellemes szoba-hőmérsékletű nem lesz.
• Fertőtlenítő-szagtalanító teafa olajos fürdő: tölts meg egy lavórt langyos vízzel, és cseppents bele egy kevés teafaolajat. Fertőtlenít, szagtalanít, ráadásul gombaölő hatású.
• Citromos áztatás fáradt, elnehezült lábra: egy lavór forró vízbe facsarj bele egy egész citromot.

2. lépés: Reszelés

Használat előtt áztasd a habköved meleg vízbe. Miután jól felpuhult a bőr, dörzsöld át vele a talpadat, majd öblítsd le. Célszerű először a durvább bőrkeményedéseket célba venni és a végére hagyni az enyhébbeket, mert ahogy hűl és szárad a láb, egyre nehezedik a procedúra. Használhatsz fémből készült sarokreszelőt is, ám ekkor különösen nagy körültekintéssel járj el, mert az felsértheti a bőröd,és barázdákat, apró bőrrojtokat hagyhat maga után, holott a cél épp az volna, hogy kezelés után a bőrfelszín egyenletes és sima legyen.

Így szabadulj meg a bőrkeményedéstől!

3. lépés: Hámlasztás és körömvágás

Bőrradírral dörzsöld át a lábfejedet, majd öblítsd le, és töröld szárazra. Egy faspatulával finoman nyomd vissza a körömre nőtt bőrt a körömágy irányába. Eztán következhet a körmök formázása csipesszel, ollóval vagy reszelővel.

4. lépés: Hidratálás

Kend be a lábfejedet körömvirág- vagy speciálisan erre a célra kifejlesztett lábápoló krémmel. Télen akár zoknit is húzhatsz rá, amit egész éjszakán át rajta hagyhatsz.

Amennyiben a rendszeres házi pedikűr már nem elegendő, hívd a nehéztüzérséget: pár jól bevált házi praktika, amivel hatékonyan felveheted a küzdelmet a makacs bőrkeményedés ellen:

• Tégy nedves konyhasót az előzőleg feláztatott bőrkeményedésre. Kicsit hagyd állni, majd körömkefével vagy habkővel súrold le!
• Tégy nagyobb mennyiségű ecetet a lábfürdőbe, és a szokásosnál tovább, úgy fél óráig tartsd benne a lábad!
• Morzsolj szét 4-5 szem aszpirint, adj hozzá fél kanál citromlevet és fél kanál vizet. Fedd be a kulimásszal a bőrkeményedést! Tekerd nejlonba a lábfejed, a tetejére pedig csavarj törülközőt. Tíz perc után habkővel vagy reszelővel távolítsd el a bőrkeményedést.

Mint oly sok mindenben, itt is sarkalatos kérdés a megelőzés. Heti három-négy alkalommal dörzsöld át habkővel a talpad! Minden évszakban hordj kényelmes cipőt – a teljesen lapos talpúak és a nagyon magas sarkúak egyaránt egészségtelenek. Arra is figyelj, hogy lábbelid ne szorítson vagy törjön. Amikor csak teheted, járkálj mezítláb. Rendszeresen hidratáld a lábad, ha lehet, testápoló helyett használj inkább lábápoló krémeket, mert a lábfejnek másféle törődésre van szüksége, mint a test többi részének. Masszírozd a lábad, akár magadnak is, hiszen ezt nem lehet rosszul csinálni. Amennyiben a fenti tanácsokat betartod, a bőrkeményedés jó eséllyel nem alakul ki nálad.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top