Egészség

Okos strandolás – fertőzések nélkül is megúszható a nyár

Szinte alig van olyan nő, aki ne esett volna már át kisebb-nagyobb "strandfertőzésen" a nyári vakáció alatt. A különféle húgyúti és hüvelyi fertőzések ellen azonban védekezhetünk, és ha nem is tudjuk ezeket mindig elkerülni, de csökkenthető a kockázata, hogy a vakációt ilyen kellemetlen betegségek tegyék tönkre.

Nyáron rendszerint megnő a nőgyógyászati rendelők forgalma, mert ilyenkor a strandokon, a közösen használt illemhelyeken, fürdőkben, szaunákban és medencékben sokan szednek össze különféle fertőzéseket. Az általában kellemetlen, égő és viszkető érzéssel járó tüneteket gombák, baktériumok, különféle élősködők és vírusok okozhatják. Ezek a kórokozók folyamatosan jelen vannak a környezetünkben, de a hüvely mikroflórájában élő lactobacillusok gondoskodnak a nyálkahártya savas kémhatásáról, ami távol tartja az ártalmas betolakodókat. Ha ennek a mikroflórának az egyensúlya megbomlik, akkor jelentkezik általában igen gyorsan a fertőzés.

Okos strandolás - fertőzések nélkül is megúszható a nyár

Számos okból felborulhat a hüvelyflóra egyensúlya: például az antibiotikumos kezelések, a fogamzásgátlók vagy a védekezés nélküli szex éppúgy kárt tehet a hüvely védekezőképességében, mint a túlzásba vitt tisztálkodás vagy az állandó stressz és hajszolt életvitel. Sokan éppen ezért esnek egyik fertőzésből a másikba, mert igyekeznek minden módszerrel megelőzni azt, és különféle irrigátorokat, hüvelyöblítést alkalmaznak rendszeresen, de ezzel csak azt érik el, hogy az így “sterillé” tett hüvelyben ellenállás nélkül szaporodhatnak el az egyébként is jelen lévő kórokozók. A fertőzésekről természetesen nemcsak a túlzott tisztaság, hanem az elhanyagoltság, az ápolatlanság is tehet: a nyári melegben különösen könnyen gyorsan szaporodnak el a gombák és más élősködők könnyen azokon a testtájakon, amiket nem tartunk tisztán és szárazon. Ezen túl pedig még a megszokottól eltérő új környezet is hajlamosít a fertőzésekre.

Így előzd meg a fertőzést

A nyári strandfertőzések ellen alapvetően két dolgot tehetünk: erősítjük a hüvely flóráját és védekezőkészségét, illetve elkerüljük a fertőzésveszélyes helyzeteket. A hüvely flóráját a bélflórához hasonlóan különféle probiotikus készítményekkel tehetjük stabillá és ellenállóvá, a megelőzéshez pedig az alábbi tanácsokat érdemes megfogadni.

– Soha ne üljünk rá a közös használatú WC-k ülőkéjére.
– Zuhanyozzunk alaposan minden fürdés előtt és után.
– WC-használat előtt is mossunk alaposan kezet szappannal.
– Legyen nálunk váltás fürdőruha, és fürdés után mindig cseréljük át azt a szárazra.
– Ne időzzünk hosszasan vizes fürdőruhában a parton.
– Kerüljük a műszálas fürdőruhák használatát.
– Lehetőleg mellőzzük a strandolást a menstruációs ciklus idején.
– Kerüljük a közös törölköző használatát.
– Ne üldögéljünk a sekély vízben, mivel az nehezebben tisztul, mint a nyílt vizek, így nagyobb a fertőzés veszélye.
– Kerüljük a túl hideg vízben való hosszas üldögélést.
– Menstruáció esetén gyakrabban cseréljünk tampont (lehetőleg minden alkalommal, amint kijövünk a vízből).

– – – 

szponzorált cikk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top