Egészség

Kérdések a fogamzásgátlásról – a nőgyógyász válaszol

A fogamzásgátlásról mindig mindenkinek vannak kérdései... Anna segít megtalálni a választ!

Mi a legjobb óvszer helyett?

Kedves Anna dr.! A párommal eddig óvszert használtunk, ám nemrég felmerült a tabletta szedése is. Arról szeretnék érdeklődni, milyen megelőző vizsgálatokon kell részt vennem ahhoz, hogy a számomra legtökéletesebb fogamzásgátló tablettát kapjam? Válaszát előre is köszönöm!
 
Kedves E!
Nincs olyan speciális vizsgálat, ami azt mutatja meg, hogy Önnek melyik tabletta lesz a legjobb. Májfunkciós vizsgálatot célszerű előtte csináltatni, illetve trombofília- (thrombophylia) hajlamot lehet vizsgálni. (Utóbbi: hajlamos-e a szervezete vérrögképződésre, mert ha igen, akkor nem szedhet fogamzásgátlót.) Amennyiben ezek a vizsgálatok negatív eredményt adtak – és más olyan betegségben sem szenved, ami mellett nem lehet fogamzásgátlót szedni –, nincs akadálya a tabletta szedésének.
 
Tisztelettel:
Anna dr.

Biztonságos a spirál?

Kedves Anna! A különböző fogamzásgátló módszerekről lennék kíváncsi a véleményedre. Nagyon hosszú ideig szedtem tablettát, majd szültem két gyereket és most szeretnék valami megoldást találni. Tablettát nem szeretnék szedni és több gyereket sem tervezünk vállalni. Nőgyógyászomtól kaptam tájékoztató anyagot a spirálról és a hüvelygyűrűről, de ő maga nem foglal állást a kérdésben. A spirál mellett szól számomra, hogy évekig “le van tudva a gond”, nem felejtem el, nem kell odafigyelni rá. Olvastam viszont a tájékoztatóban, hogy esetleg elmozdulhat és akkor nem nyújt védelmet. Ezt észre lehet venni valahogy? Vagy lehet pl. a hüvelygyűrűt rosszul felhelyezni? Annak magasabb a hormontartalma, mint a spirálnak?

Mi a véleményed? Melyik az a fogamzásgátló módszer, ami a legkevésbé terheli meg a szervezetet, és emellett a lehető legkevesebb odafigyelést is igényli, és ráadásul még nagyon biztonságos is?  Válaszod előre is köszönöm!

Anna válaszát a Nőgyógyásznapló blogon találod!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top