Egészség

“A gyermekmentőzést csak szívvel-lélekkel lehet csinálni”

Dr. Krivácsy Péter 16 éve gyermekmentős. Azért szereti ezt a munkát, mert "itt lélek van". A speciális gyermekmentő autók a legkorszerűbben felszereltek. A gyermekmentősök szakmai eredményei európai szinten is kiemelkednek.

Egy rohamkocsiban nemcsak a munka, de önmagában már a közlekedés és az elhelyezkedés sem egyszerű. Aki először próbálja, óhatatlanul beveri a fejét az imbolygó jármű tetejébe, valahol a gyerekpácienseknek bekészített plüsskígyó és a mentő oldalán felakasztott defibrillátor között keresve kapaszkodót. Egy szinte elképzelhetetlenül picike térben zsúfolódik össze a kórházba szállítás ideje alatt a mentőorvos, az ellátásra szoruló kisgyermek és az aggódó szülő, méghozzá egy konfliktusoktól korántsem mentes stresszhelyzetben. A betegszállítás nem a mentősök kényeleméről szól – itt minden felszerelés és játék a gyermek érdekét szolgálja.

A mentőautóban nincs hely felesleges tárgyaknak, nagyobb műszereknek, a gyermekmentősök mégis megoldják, hogy a gyerekek plüssállatok között, mesefilmekkel nyugtatva érkezzenek meg a kórházba. Mindannyiuk közös érdeke, hogy a szülő az orvos partnereként, a gyereket és önmagát is nyugtatva utazzon. Erre külön hangsúlyt fektetnek a szállítás során.

Dr. Krivácsy Péter 9 évig a Szent László Kórház gyermekintenzív osztályán dolgozott, majd 1999-től áttért a gyermekmentőzésre. A gyermekrohamkocsi bármilyen helyszínen percek alatt képes egy mobil intenzív osztályt “felépíteni”, ennek köszönhetően a gyermekmentősök eredményei európai szinten is kiemelkedőek. Dr. Krivácsy szakmai vezetésével a Bókay Gyermekklinikán új, gyermekbarát sürgősségi osztály épül, melyet néhány éven éven belül remélhetően további jó gyakorlatként mutathatunk majd be” – olvasható a TASZ oldalán.

További cikkek mentőorvos, mentőautó témában az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top