Egészség

3 hiba, amit a zöldségek és gyümölcsök tárolásakor elkövetsz

A nyár kezdetével betörnek a gyümölcsök és a zöldségek is az életünkbe, sokkal inkább, mint az év többi részében. Helyes tárolással meghosszabbíthatjuk a frissességüket, ehhez csak három téves tárolási módot kell hanyagolnunk.

1. Mindent rögtön megmosol

Kipakolsz a szatyraidból, és mindent megmosva, szép tisztán szeretnél eltenni a hűtőbe. Inkább ne tedd, ne mosd le a gyümölcsöket és zöldségeket, csak közvetlenül a fogyasztás előtt, mert a nedvesség csak a baktériumoknak kedvez, burjánoznak addig, amíg elő nem veszed majd az ételt a hűtőből. Sokan aggódnak a boltban kapható zöldségeken, gyümölcsökön lévő permetszerek miatt, de amíg felhasználás előtt alaposan megmossuk őket, addig nem lesz probléma.

2. A gyümölcsöket és zöldségeket egymás mellé teszed

Pedig éppen hogy külön kell őket tárolni, akár a hűtőbe, akár a kamrába teszed mindet. Az van a fejünkben, hogy ugyanabba a szekcióba tartoznak, egy fiókba begyömöszöljük őket, és úgy jó lesz, de sok gyümölcs etilén gázt bocsát ki, ami gyors érésre készteti a paradicsomot, banánt, körtét és még pár gyümölcsöt. Ezért jobb, ha hagyunk minden fajta gyümölcs és zöldség között távolságot a tárolásban, ha azt akarjuk, hogy minél tovább frissek maradjanak. Erre egyébként a banán remek példa, mint leggyorsabban romló gyümölcs. Ha külön becsomagoljuk mindegyik banánt folpackba, és úgy tároljuk, sokkal tovább friss marad, mintha csak szokásunk szerint betesszük a zöldségládába.

3. Bezacskózva pakolod el a zöldségeket

Azt gondolva, hogy ezzel a kis trükkel majd sterilebb, légmentes környezetet hozol létre nekik, és ettől majd frissebbek lesznek. A valóságban azonban a zöldségeknek kell a tér, hogy lélegezni tudjanak, úgyhogy inkább pont az ellenkezőjét kell tennünk: távolítsuk el a zacskókat a közelükből. Ha nagyon szeretnénk zacskóban tárolni őket, akkor szerezzünk be hálós tartókat, így a kecske is jóllakik és a káposzta is megmarad.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top