Egészség

Ilyen a gyanús anyajegy

A melanoma kezelésében a korai felismerés döntő fontosságú, hiszen ez igen gyors lefolyású és rendkívül veszélyes daganattípus, ami előrehaladott stádiumában hamar képez áttételeket. Ilyenkor a beteg túlélési esélye már drasztikusan csökken, ám ha rendszeresen szemmel tartjuk az anyajegyeinket és tudjuk, milyen változásaikra kell figyelnünk, a betegséget még a 100 százalékban gyógyítható fázisában megállíthatják az orvosok.

A melanoma gyógyításában az elmúlt években több jelentős előrelépés is történt, és megjelentek olyan innovatív terápiák és okosgyógyszerek, amelyek segítségével már előrehaladott állapotban is sikerrel vehető fel a küzdelem ezzel a rákbetegséggel. A legjobb “gyógymód” azonban továbbra is a megelőzés, illetve a betegség korai felismerése, amihez viszont jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy milyen tüneteket kell magunkon figyelni. 

Ilyen a gyanús anyajegy

A melanoma a bőr pigmenttermelő sejtjeiből fejlődik ki, melyek nagy mennyiségben találhatók meg anyajegyeinkben. Számos anyajegytípus van, melyekre jobban oda kell figyelni, mert hajlamosabbak a kóros elváltozásra.

Mitől alakul ki anyajegy?

A legtöbb anyajegy jóindulatú, barna vagy fekete színű, de előfordulhatnak kékes és vöröses árnyaltúak, egészen aprók és nagy kiterjedésűek is – egyszóval igen változatosak. Ráadásul az anyajegyek – nevükkel ellentétben – nem születésünktől fogva vannak a bőrünkön: csupán egy részük örökletes, számukat, méretüket pedig erősen befolyásolja, hogy gyermekként ki mennyi időt töltött a napon.

Egy hiedelem szerint akkor is keletkezik anyajegy, ha a várandós kismama megijed valamitől, vagy egy gyümölcsöt dobnak hozzá – ami természetesen nem igaz, az viszont már tény, hogy a terhesség alatt a hormonális változások miatt gyakran nagy számban jelennek meg a kismamák bőrén anyajegyek, és a már meglévő, normális anyajegyeik hajlamosabbak ilyenkor rosszindulatúvá alakulni. Ezért a kismamáknak különösen ajánlott, hogy a terhesség idején és a szülés után is rendszeresen megvizsgálják a bőrüket, és figyeljenek a lehetséges intő jelekre és elváltozásokra, de ugyanez érvényes azokra is, akik fehér bőrűek, a családjukban volt már melanomás eset, korábban súlyos napégést szenvedtek, illetve a bőrükön sok (több mint 40) anyajegy van, vagy az anyajegyeik szabálytalan alakúak.

Intő jelek az anyajegyeken

A melanoma megjelenésének legjellemzőbb tünete, hogy a bőrön egy már korábbi anyajegy színe, alakja megváltozik, vagy új, pigmentált folt kezd növekedni. Ha az alábbi jeleket tapasztaljuk, azonnal forduljunk orvoshoz.

• Megváltozik az anyajegy színe, a pigmentáció (festékezettség) egyenetlen lesz: különféle árnyalatú barna és/vagy fekete keveredhet pirosas, fehéres, kékes, szürkés vagy rózsaszínű árnyalatokkal.
• Megváltozik az anyajegy felszíne, kiemelkedik a bőrből, göbössé válik, megvastagodik.
• Az anyajegy alakja aszimmetrikussá válik, vagy egy új aszimmetrikus anyajegy jelenik meg.
• Megváltozik az anyajegy határa, terjedni, nőni kezd a bőrfelszínen. Esetleg kisebb anyajegy jelenik meg a régi mellett, amelyek esetleg egymásba is átmosódnak.
• Zsugorodik, felmaródik vagy kifekélyesedik az anyajegy.
• Vérezni kezd.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top