Egészség

Gyerekzárak: mennyire bízhatunk bennük?

Mit sem ér a gyerekzár, ha trehányságból nem tekered rá rendesen az üvegre. Biztos, ami biztos: a veszélyes anyagokat mindenképpen tartsd a gyerektől elzárva!

A nyáron 15 európai ország, köztük hazánk kezdi meg a lakossági forgalomba kerülő, veszélyes anyagokat és keverékeket tartalmazó termékek biztonságos gyerekzárainak ellenőrzését – közölte az ÁNTSZ.

Egy vegyi anyagot tartalmazó termék akkor rendelkezik megfelelő gyerekzárral, ha:

  • a nyitáshoz szükséges erőkifejtés vagy koordinált kézmozgás miatt a kisgyerekek többsége nem tudja kinyitni
  • ugyanakkor a felnőtteknek nem okoz gondot a nyitás

A kérdéses gyerekzárakat ellenőrző projektet az elmúlt hónapokban készítették elő, a felügyelők az ellenőrzéseket az év második felében végzik, az eredmények összegzése és kiértékelése pedig 2016 első felében történik majd. A biztonságos gyerekzárat megkövetelő termékek száma 2015. június 1-jétől várhatóan bővül, mivel az új jogszabály értelmében szigorodtak a feltételek.

A gyerekzár még nem minden

A kiváló gyerekzár megléte mellett a következő feltételeknek kell megfelelnie a veszélyes anyagok csomagolásának:

  • nem keltheti fel a gyermekek érdeklődését (pl. a formája miatt)
  • nem tévesztheti meg a fogyasztókat azzal, hogy hasonlít valamely élelmiszerhez, állateledelhez, gyógyhatású készítményhez vagy kozmetikumhoz
  • a vakokat és gyengén látókat figyelmeztető, tapintással érzékelhető jelzésnek is kell lennie rajta

Ha egy csomagolás nem felel meg ezeknek az előírásoknak, akkor felfüggeszthetik a termék forgalmazását a hiányosságok kijavításáig. Ha az érintett nem tesz eleget a hatóság előírásainak, akkor 10 millió forintig terjedő bírsággal is sújtható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top