Egészség

Így látogass okosan beteget!

Nincs olyan ember kicsiny hazánkban, akinek valamely családtagja, barátja, ismerőse ne került volna már kórházba. Akiért aggódnak, és természetes emberi reakció ilyenkor, hogy látni akarják. De mik is a látogatás szabályai?

Léteznek írott és íratlan szabályok. Míg az előbbi ki van függesztve minden osztályon jól látható helyen, addig az utóbbi általában hozzáállás kérdése. A betartása már kevésbé jellemző.

Pár jó tanács következik tehát arról: hogyan látogassunk okosan?

  • Első és talán a legfontosabb, hogy tartsuk be a látogatási időt. Nem véletlenül van számos intézményben délutánra ütemezve. Ugyanis délelőtt történnek javarészt a vizitek, a beavatkozások, a műtétek, különböző vizsgálatok, gyógytornák.
  • Egy kórházi kezelés alkalmával mindenki legyengül. A kórházba kerülők gyakran idősebb (vagy éppen újszülött) gyenge, alultáplált személyek, akik sokszor a mozgásukban is korlátozottak. Már az a – sokszor krónikus – betegség, ami miatt kórházba kerülnek, legyengítheti az immunrendszerüket. Ez esetben már egy enyhe behozott betegség is veszélyes lehet. Így tehát, ha bármilyen fertőző betegségünk van ( hasmenés, hányás, influenza, nátha ) mellőzzük a látogatást.
  • Sokat vitatott kérdés a 14 éven aluli gyermekek behozatala. A tiltás nem ok nélkül született. A gyermekek szervezete, elsősorban a kicsinyek immunrendszere még fejletlen ahhoz, hogy a mindazokkal a kórházi levegőben megtalálható és hemzsegő kórokozókkal találkozzon, amik sajnos jelen vannak. Nem is beszélve arról, mikor leültetnek egy karon ülőt vagy (erre is van példa) egyenesen betolják a babakocsit a kórterembe. Oda, ahol súlyos tüdőgyulladással is fekszik beteg, és a levegőbe köhög…
  • Az íratlan szabályok közé tartozik a viselkedés. Tapasztaljuk nem egyszer, hogy csukott ajtónál, kopogás nélkül száguldanak be többen egyszerre a szobába. Ahol, lehet, hogy éppen vizit van, vagy mosdatnak, tisztába tesznek valakit. Esetleg a nővérke vért vesz, vagy infúziót köt be a betegnek. Ne adj isten, éppen újraélesztenek.. Ha csukva van a kórterem ajtaja, az általában azt jelenti, hogy valami  történik benn, és pont azért van becsukva, hogy vigyázzunk a beteg intim szférájára! Illetve azért, hogy a munkánkat zavartalanul tudjuk végezni.
  • Szintén az íratlan szabályok közé tartozik az is, hogy tartsuk tiszteletben egymást. Ha a betegünknek szobatársa is van, akkor legyünk tekintettel rá a beszélgetés hangosságával és a látogatás hosszát illetően. (Egy műtét után, főleg ha altatás történt, az ébredés általában rosszulléttel, sok esetben hányással is jár, nem szerencsés, ha többen állják körül a beteget.) Amennyiben lehetséges inkább menjünk ki együtt a társalgóba, ha pedig ez nem kivitelezhető akkor egyszerre csak 2-3 ember legyen benn a szobában.

Folytatás az Ápolónő blogon!

Hogyan látogassunk okosan beteget?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top