Egészség

Terhesség és magas vérnyomás

A várandós édesanyáknál több okból is jelentkezhet hipertónia, ám ez semmikor nem tekinthető normális jelenségnek, hiszen a terhesség alatt jellemzően inkább csökkennie kell a vérnyomásnak. Egészen pontosan három magyarázata lehet a hipertóniának a kismamáknál, amelyek közül ez egyik – a jellemzően először várandós nőknél előforduló terhességi magas vérnyomás, vagy más néven a terhességi mérgezés – nagyon veszélyes mind az édesanyára, mind a magzatra nézve.

Hipertónia a teherbe esés előtt

Nem nevezhető Magyarországon különlegesen ritka dolognak, ha egy anya már a terhesség előtt is hipertóniában szenved – a magas vérnyomás ugyanis hazánkban gyakorlatilag népbetegségnek számít. Ez az állapot nem zárja ki a terhességet, de nagyon körültekintően kell a szülőknek azt megtervezni, és konzultálni kell a lehetőségekről a kezelőorvossal elsősorban azért, mert egyes vérnyomáscsökkentő gyógyszerek nem szedhetők ebben az időszakban. Szerencsére számos olyan, az elmúlt évtizedek során kifejlesztett és bevezetett vérnyomáscsökkentő gyógyszer létezik még, amikből az orvosok választhatnak. Ezek az innovatív okosgyógyszerek már jóval kíméletesebben tartják rendben a várandós édesanya vérnyomását, és lehetővé teszik azok számára is a gyermekvállalást, akiknél egyébként a hipertónia ezt nagy mértékben kockázatossá tette volna.

Terhesség és magas vérnyomás

A terhességi magas vérnyomás

Az előbb említett “egyszerű” magas vérnyomásos betegséggel szemben – ami akkor áll fenn, ha a leendő édesanyánál már a fogamzás előtt is diagnosztizálták a magas vérnyomást és a terhesség első heteiben, valamint a szülés után 6 héttel is észlelik azt – a terhességi magas vérnyomás (preeklampszia, toxémia, illetve terhességi mérgezés) csak a terhesség huszadik hete után alakul ki. A 120/80 Hgmm-nél magasabb értékű vérnyomás várandós kismamáknál már toxémiagyanús, és általában ez a betegség nagyfokú gyengeséggel, lábszár- és bokavizenyővel jár, és igen veszélyes görcsrohamok is kísérhetik. Jellemző tünete még, hogy a kismama vizeletében fehérje mutatható ki.

Rosszabb esetben a toxémia rárakódhat a már eleve meglévő hipertóniára is, és igen súlyos, a gyermek és a kismama életét is veszélyeztető stádiumba fejlődhet. Pontos magyarázattal még nem szolgálnak az orvosok a betegség kialakulására, de egyre több szakember véli úgy, hogy a probléma a méhlepény kisereinek károsodásával függ össze.

A magas vérnyomás a terhesség utolsó harmadában is kialakulhat – bár ez fordul elő a legritkábban, és rendszerint a szülés után a 10. nap környékén meg is szűnik.

Fokozottan kell figyelni a hipertóniás kismamákra

A hipertóniás terhességek során sokféle hormonális és keringésdinamikai változás alakul ki, melyek elősegíthetik az erek erőteljes összehúzódását, vérrögképződést, valamint agyvizenyőt, amik veszélyeztetik az anya és a magzat életét. Ezért akár már a terhesség előtt, akár közben alakult ki a hipertónia, minden esetében fontos a vérnyomás folyamatos és gondos ellenőrzése, a vizelet időszakos vizsgálata. Különösen a 20. hét környékén érdemes ellenőrzést végezni, mert a vérnyomás váratlan emelkedése már akkor utal a toxémia kialakulására, amikor még klinikai tünetek nem láthatók. (Érdekes korai jel, hogy a késő esti vagy éjjeli órákban sem esik le a vérnyomás.)
Gondos vizsgálatra azoknak is szükségük van, akiknél csak az utolsó trimeszterben jelentkezik magasabb vérnyomás, és az ilyen édesanyáknak az orvosok azt javasolják, hogy egy-két évig rendszeresen végeztessenek vérnyomásmérést, mert előfordulhat, hogy a hipertónia állandósul.

Terhesség és magas vérnyomás

Csak fitten, fiatalosan

A hipertóniás kismamák állapotát tehát szemmel kell tartani a szülés előtt, közben és utána is, de ez nem azt jelenti, hogy az édesanyának “túl kell kímélnie” magát. Sőt kifejezetten ajánlott, hogy mozogjanak minél többet, előnyben részesítve a várandós nőknek kifejlesztett mozgásformákat. A táplálkozással kapcsolatban a szakemberek szerint azt kell szem előtt tartani, hogy minél változatosabban étkezzen a kismama, de soha ne “kettő helyett” egyen – ez ugyanis elhízáshoz vezethet és növelheti a magas vérnyomás kockázatait. Előfordulhat, hogy diétára van szüksége az édesanyának, de ezt soha ne egyedül állítsa össze magának, hanem kérje ki szakorvos véleményét és tanácsát, hiszen egy rossz diéta során a felesleges koplalás és tápanyagmegvonás ártalmas lehet a magzat fejlődésére is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top