Egészség

Munkahelyi fájdalmaink – így előzd meg az irodai munkával járó fájdalmakat

Ha nyűgösen és sajgó háttal állsz fel a székedből a munkaidő lejártával, olvasd el a következő összeállítást, hogy megkönnyítsd a mindennapjaidat!

Beletemetkezve a munkába sokszor megfeledkezünk a helyes testtartásról, de a nap végén mulasztásunkat óhatatlanul eszünkbe juttatja a hát- és derékfájás.

Munkahelyi fájdalmaink – Így előzd meg az irodai munkával járó fájdalmakat

1. Tarts szünetet!

Akármennyire sok a munkád, néha állj fel, és mozgasd át magad akár úgy, hogy elmész szkennelni, vagy fénymásolni. Ne ülj ugyanabban a testhelyzetben hosszú ideig. A gyakori, rövid szünetek jobbat tesznek a hátadnak, mint a kevesebb hosszabb. Ez idő alatt az izmok el tudnak lazulni, így nem merevednek meg és nem feszülnek be.

2. Állítsd be a székedet megfelelően!

A megfelelő irodai szék 5 lábú és a lábak csillag alakzatban helyezkednek el. Mind a háttámlának, mind az ülés magasságának állíthatónak kell lennie: a széket úgy állítsd be, hogy amikor ülsz, a combod enyhe szöget zárjon be a törzseddel, lábaid pedig váll szélességű terpeszben legyenek a talajon. A vállaidat húzd hátra a csípő vonaláig és ereszd le.

3. Ne tedd keresztbe a lábadat!

Ha keresztezed a lábaidat a medenceizmok túlfeszülnek, a vérkeringést elszorítod, így amellett, hogy hamarabb alakul ki a narancsbőr, a visszér kockázatát is növeled. A keresztbe tett lábakkal a gerinced egyenes tartását megnehezíted, a térdízületeidet terheled, így a nap végére garantált a fájdalom.

4. Ne szorítsd a telefont a válladhoz!

Az egyik legegészségtelenebb mozdulat, amikor a füled és a vállad közé szorítod a telefont, hogy közben mindkét kezedet szabaddá téve gépelhess, vagy megkeress egy iratot. Lehetséges, hogy ezt a testtartást produktívnak érzed, azonban többet ártasz vele magadnak, mint amennyit az idővel megspórolni vélsz.

5. Figyelj a folyamatos folyadékpótlásra!

Sokszor hallhatod ezt a tanácsot, de rengeteget számít, hogy valóban hidratálod-e a szervezetedet: ha figyelsz a napi 2-3 liter folyadékbevitelre, kevesebbet fog fájni a fejed, a szemed sem szárad ki olyan hamar, és kevésbé leszel ingerült a stresszhelyzetekben. Mindig legyen az asztalodon egy ásványvizes palack.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top