Egészség

Így ügyelj a vérnyomásodra!

A magas vérnyomás szép csendben, lassan teszi tönkre a szervezetet, ezért a beteg hajlamos halogatni a kezelését. Ez sajnos rossz taktika, mert amikor a hipertónia jelei elkezdenek kellemetlenné válni, akkor rendszerint már károsodtak olyan létfontosságú szervek, mint a szív, az agy, a vese vagy a szemek. Már csak azért sem érdemes kivárni ezt a stádiumot, mert megfelelő életmóddal vagy szükség esetén modern terápiákkal jól kezelhető a magas vérnyomás, és elkerülhetők a szövődményei.

Magyarországon évente 5000 embert öl meg a magas vérnyomás, de egyes felmérések szerint a helyzet ennél is sokkal rosszabb: minden nyolcadik halálesetben közvetve vagy közvetlenül szerepet játszik a hipertónia. A probléma azért is aggasztó, mert elvben szinte mindenki ismeri a magas vérnyomás fogalmát, tisztában van a tüneteivel és a szervezetre gyakorolt káros hatásával. Ráadásul a betegség kezelésében számos hatékony, modern terápia és új fejlesztésű, úgynevezett okosgyógyszer is elérhető már, mégis elhanyagoljuk, és bagatellizáljuk a jelenséget, ha éppen minket érint. Nem árt tehát feleleveníteni és tudatosítani újra és újra, hogy a magas vérnyomás betegség, amely lehet örökletes, de kialakulhat helytelen életmód, stressz, rossz táplálkozás, kávé, cigaretta, alkohol vagy akár más betegségek következményeként is. És mint minden betegség, ez is kezelést igényel.

Így ügyelj a vérnyomásodra

Első lépés – ismerd fel

A betegségek gyakran úgy viselkednek, mint a haszontalan gyomok a zöldséges kertben: amikor még csak apró hajtásaik és gyenge gyökereik vannak, könnyen kitéphetők, ám ha elhanyagoljuk, hamarosan átveszik az uralmat a veteményesben, és elnyomják a hasznos növényeket. Ahogy a kert rendben tartásának kulcsa is a rendszeresség, úgy a test egészsége is legtöbbször megőrizhető azzal az egyszerű módszerrel, hogy mindennap egy kis figyelmet fordítunk rá és így idejében felismerjük annak “gyomnövényeit”, a betegségeket. A magas vérnyomás nagyon sokáig alig észrevehető a felszínen, miközben “gyökerei” egyre mélyebbre nyúlnak: egy kis reggeli fejfájás, tarkótájéki nyomás, lüktetés a halántékok körül, szédülés, ha lehajolunk hirtelen, esetleg előfordulhat egy kis szaporább szívverés, tompa mellkasi nyomás, gyorsan múló látászavar. Napközben ezek már rendszerint nem is érezhetők, legfeljebb annyit veszünk észre, hogy kicsit nehezebben koncentrálunk, mint korábban.

Második lépés – vizsgáltasd ki

Ha a fenti tüneteket tapasztalja valaki, legjobb, ha beszerez egy megbízható vérnyomásmérő készüléket, és mondjuk egy héten át rendszeresen, naponta akár 4-5 alkalommal is megméri a vérnyomását és erről naplót vezet – ez még jól jöhet a kezelőorvosnak később. A normálisnak tekinthető érték 140/90 alatt van, ha többször is efölötti vérnyomást mérünk, akkor semmi ok a nyugalomra, és legjobb, ha szemorvoshoz megyünk. Hogy miért pont oda, amikor a hipertónia érrendszeri betegség? Azért, mert a magas vérnyomás az erekben tesz kárt először, ezen belül is a szemfenéki érrendszert érinti leghamarabb. A szemfenéki érrajzolat vizsgálata alapján felderíthető, hogy általában milyen állapotban vannak az ereink, és ennek megfelelően tehetjük meg a betegség ellen a következő, szükséges lépéseket és vizsgálatokat – immár orvosi javaslatra.

A magas vérnyomás középsúlyos eseteken túl már csak gyógyszerekkel kezelhető. Szerencsére ezen a téren is nagy lépésekben halad előre a tudomány, és az utóbbi években számos olyan új, úgynevezett okosgyógyszer és terápia került mindennapos használatba – vagy áll közvetlen ez előtt –, amivel kevesebb mellékhatással, kíméletesen és hatékonyan tarható kordában a hipertónia. Ezekről a lehetőségekről a kezelőorvos és a patikusok tudnak tájékoztatást adni, de jobb ezt a stádiumot megelőzni, hiszen bőségesen van erre is lehetőségünk.

Így ügyelj a vérnyomásodra

A hipertóniás esetek 80 százaléka ugyanis valamilyen környezeti tényező vagy helytelen életvitel miatt jelentkezik, és csak a maradék 20 az, ami más betegségek vagy örökletesség folytán alakul ki. Az esetek többsége tehát megelőzhető illetve normalizálható az alábbi módszerekkel.

Rendszeres és egészséges táplálkozás. Törekedjünk arra, hogy naponta 4-5 alkalommal együnk mértékletesen és az étrendünkben nagy hangsúllyal szerepeljenek a zöldségek, gyümölcsök, halfélék és sovány húsok.

Pihenés, alvás. Ne zsigereljük ki a szervezetünket túlhajszolt életmóddal, hanem adjuk meg neki, ami jár: napi nyolc óra alvás és az alvás-ébrenlét ciklusának állandósága alapvető fontosságú a jó erőnléthez és egészséghez.

Csak semmi stressz! Tanuljuk meg kezelni a konfliktusokat, feszültséggel járó helyzeteket, és ne engedjük, hogy a stressz eluralkodjon az életünkben. Ne feledjük: stressz kezelése nem egyenlő annak elfojtásával és elviselésével!

Legyünk jóba magunkkal! A magas vérnyomás mögött gyakran állnak önértékelési zavarok, frusztrációk, amik belekergetnek minket indokolatlan bizonyítási kényszerbe vagy éppen szorongásba, és gátolják, hogy felszabadult, normális életet éljünk.

Legyen kéznél egy vérnyomásmérő! Ha időben észrevesszük, hogy rendszeresen magas a vérnyomásunk, esélyt adunk a megfelelő terápiára is, ami meggyógyíthat. Érdemes ezért otthon is megmérni időnként a vérnyomást, és évente – majd 40 felett fél évente – orvossal is méressük meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top