Egészség

Gyomirtó volt a fogyasztószerben, nyolcan meghaltak

Világszerte egyre gyakrabban fordul elő gyógyszerhamisítás. Az interneten keresztül bárki bármilyen készítményt beszerezhet.

A bizonytalan eredetű termékek sokszor hatástalanok, sőt súlyos egészségkárosodást okozhatnak. Egy rövidesen megszülető uniós jogszabály értelmében egyedi azonosítót kapnak a gyógyszerek, és három év múlva már csak az így jelölt patikaszerek kerülhetnek forgalomba. A gyógyszer hatalmas üzlet: az Interpol adatai szerint az elmúlt években világszerte a többszörösére nőtt a hatóságok által lefoglalt, engedély nélkül forgalmazott, illetve hamis termékek száma – írja a Világgazdaság. 2011-ben még csak 2,4 millió, 2013-ban már több mint tízmillió doboz ilyen készítményt találtak.

Magyarországon eddig 37-féle hamis vagy illegálisan forgalmazott szert azonosított az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet. Ezek között van pszichotróp anyag, de olyan fogyasztószer is, amely bizonyíthatóan gyomirtót tartalmaz. A szer az Angliában nyolc ember haláláért felelős. A hamisított gyógyszerek, gyógyhatású készítmények legnagyobb veszélye a bizonytalan összetevő. Ma már nemcsak teljesítmény- vagy potencianövelőket, fogyasztószereket hamisítanak, de például onkológiai kezelések során használatos készítményeket is, ami beláthatatlan következménnyel járhat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top