Egészség

Megszületett az első európai “szűrt” magzat

Nagy volt az esély arra, hogy az anyuka örökíti gyermekére a CMT nevű, nem is olyan ritka betegség génjeit. Hogy ezt megakadályozzák, Európában elsőként estek át olyan szűrésen, amely kizárta, hogy a magzat beteg legyen.

Lucas, a most 5 hónapos lombikbébi genetikai rendellenesség nélkül jött a világra. Édesanyja, Carmen ugyanis megfogadta, hogy csak akkor fog gyermeket szülni, ha teljes bizonyossággal tudható, hogy a kicsi nem örököli a CMT genetikai betegséget. Így a brit házaspár egy londoni klinikán olyan programban vett részt, amelyben 2000 genetikai rendellenességet zártak ki a megtermékenyített embrióknál.

Megszületett az első európai

A kisfiú tavaly decemberben született, édesanyja elmondása szerint gyermeke tényleg egy tökéletes kisfiú. Carmen, aki ugyancsak szenved a CMT-től, állítja: ő szerencsés, mert csak gyenge tünetei vannak, férjét azonban látta szenvedni, azért nem akarta, hogy gyermekük örökölje ezt a rendellenességet.

Megszületett az első európai

A CMT, azaz a Charcot-Marie-Tooth-betegség (peroneális muszkuláris atrófia) olyan örökletes neuropátia, melyben a lábszárak izomzata gyengül és sorvad. A betegség előrehaladását semmilyen kezeléssel nem lehet feltartóztatni.

Forrás: Mirror

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top