Egészség

Félelmetes adatok: megduplázódott a hepatitis C-vel fertőzöttek aránya

Az elmúlt években megduplázódott a hepatitis C-vel fertőzöttek aránya a droghasználók körében. És ebben még nincsenek benne azok az adatok, amik a tűcsereprogramok bezárása óta születtek. Sokkoló adatok, szakértőktől.

Drasztikus emelkedés

Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) közérdekű adatai szerint, amíg 2011-ben a budapesti droghasználók körében 34 százalék volt a hepatitis C-vel fertőzöttek aránya, addig 2014-re 60 százalék fölé emelkedett. Az OEK tavaly tavaszi szűrőkampányának eredménye szerint országos szinten 48,8 százalék a fertőzöttek aránya a droghasználók körében, sőt 2014-ben már két olyan esetet regisztráltak, amikor igazolódott a HIV-fertőzés is.

Félelmetes adatok: megduplázódott a hepatitis C-vel fertőzöttek aránya

Ezeket az adatokat a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) kérte el a központtól. Drogpolitikai szakértőjük, Sárosi Péter azt mondja a Nők Lapja Cafénak, hogy a drámai eredmények még nem a tűcsereprogramok bezárásának, hanem azok módszeres ellehetetlenítésének következményei. A fővárosban 2014-ben a két legnagyobb tűcserét zárták be, ők a steril fecskendők 55 százalékát adták. Így tehát azt, hogy a bezárás milyen következményekkel jár, valószínűleg a következő OEK-adatok fogják megmutatni.

Napi 10-15-ször szúrnak

“A tűcseréket 2011 óta lehetetlenítik el. Miközben egyre kevesebb steril tű állt a droghasználók rendelkezésére, folyamatosan vonták ki a forrást a szolgáltatásból, így a programok már 2011 óta egyre kevesebb munkatárssal dolgoztak. Eközben viszont a dizájnerdrogok használata robbanásszerű ugrást mutatott” – magyarázza Sárosi Péter. A kettő közt pedig egy nagyon fontos összefüggés áll fenn: amíg a heroinisták naponta “csak” háromszor-négyszer szúrják magukat, a dizájnerdrog-használók akár tíz-tizenötször is. Az ő fecskendőigényük tehát jóval nagyobb, amit viszont a halálra ítélt tűcsereprogramok már 2011 óta nem tudtak kielégíteni.

Csak hogy értsük, ezek az adatok miként születnek: az OEK eddig kizárólag a tűcseréken keresztül érte el a drogfogyasztókat. Azaz a fecskendőközpontokban ujjbegyből mintát vettek, és ha az eredményt pozitív volt, akkor a fogyasztótól vénás vért is vettek, amit a Szent László Kórház laboratóriumában vizsgáltak ki. Félő, hogy ez a meglehetősen alapos vizsgálat a jövőben nem tud megvalósulni: ha nincs tűcsere, nincsenek megbízható adatok sem. Sárosi Péter azt mondja, a nemzetközi adatok szerint a magas hepatitis C-fertőzés általában a HIV-járvány előjele. A TASZ drogpolitikai szakértője szerint itthon is ez a veszély fenyeget.

Hepatitis C mint indikátor

Ezzel Rácz József pszichiáter, a Kékpont igazgatója is egyetért. Sárosi utóbbi felvetésére azt mondja: külföldön a hepatitis C-t indikátornak használják a HIV előrejelzésében, “és bár ez ijesztgetésnek hangzik, valójában esélylatolgatás. Magyarországon ugyan csak két esetet igazoltak, de bőven van esély arra, hogy ez nőjön” – mondja. A Kékpont egyébként az egyik olyan szervezet, ami tűcsereprogramot végzett 2006 és 2011 között a Józsefvárosban.

Most a III. és a IX. kerületben van két drogambulanciájuk. Rácz is a forráskivonást és az elégtelen mennyiségű tűt “okolja” a fertőzés megduplázódásáért. Szerinte akár további emelkedés is elképzelhető, aminek súlyos következményei lehetnek később.

Mit kell tudni a hepatitis C-ről?

A betegség krónikus gyulladással jár, amit a hepatitis C-vírus okoz. A kórkép elsősorban a májat érinti, de ezzel együtt az egész szervezet súlyos állapotba kerül, emellett a kórokozó más szervekben is elterjed és azokat is megbetegíti. A betegség emberről emberre terjed, kizárólag vér útján, de azok is veszélyeztetettek, akik közös szippantót használnak az orron át adott drogok miatt. Az ilyen drogok ugyanis kikészítik a nyálkahártyát, így máris megnő a fertőzés veszélye. A súlyos tünetek 15-20 év múlva jelentkeznek, mint a cirrózis vagy májrák. Nem utolsó szempont, hogy a hepatitis C kezelése intenzív, illetve onkológiai osztályos ellátást igényel, ami nagyon sokba kerülhet.

 

Makara Mihály, az Egyesített Szent László és Szent István Kórház főorvosa is azt mondja a Nők Lapja Cafénak, hogy az intézményükben abszolút érzékelhető a vírusfertőzöttek számának emelkedése. Akikkel viszont az intézményben találkoznak, jellemzően azok a betegek, akik már egy leszoktató programon vesznek részt. Ijesztő, de a többiekről semmilyen adat sincs. Az viszont önmagában árulkodó jel, hogy már az önszántukból leszokást választók körében is drasztikusan emelkedett a hepatitis C-vel fertőzöttek aránya. Makara doktor azt mondja, ez mindaddig nem is fog változni, míg a tűcsereprogramokat nem élesztik újra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top