Egészség

Vezető halálozási ok a keringési betegség

Hazánkban a legtöbben a keringési rendszer megbetegedéseiben és daganatos betegségekben halnak meg. Észak-Magyarországon nőtt a halandóság az országos átlaghoz képest.

Magyarországon még mindig keringési betegségekben halnak meg a legtöbben, de folyamatosan nő a daganatos és a légzőszervi rendellenesség okozta halálozások aránya – olvasható az mno.hu-n. A KSH elemzése szerint hazánk halálozási arányszáma az ötödik legrosszabb volt az EU-ban 2013-ban. A legjobb a mutatója Olaszországnak, nálunk 420-szal több halálozás jut 100 ezer lakosra, mint a taljánoknál.

Az utóbbi években kevesebben haltak meg erőszak, valamint az emésztőrendszer betegségeinek következtében, több halálesetet okoztak viszont a légzőszervi és a daganatos megbetegedések. Nagy eltérések tapasztalhatók az országon belül is. Míg Közép-Magyarországon jelentősen csökkent, Észak-Magyarországon stagnált a halálozások száma, így az utóbbi halandósági hányadosa az országos átlaghoz képest romlott. Ennek hátterében a régiók különböző gazdasági fejlettsége, az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés eltérő mértéke, illetve a társadalmi státus is állhat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top