Egészség

Diéta: így helyettesítsd a nassolnivalókat!

Sehogy sem bírod ki nasi nélkül? Van megoldás! Pótold valami egészségessel! Mindez saját magad és a gyerekeid számára is nagyon hasznos.

Szeretnék egy kis segítséget nyújtani ahhoz, hogy az egészségtelenebb nasikat milyen egészségesebb változattal tudod kiváltani:

  • A különféle csipszek és a pattogatott kukorica sok zsiradékot és sót tartalmaznak, helyettük extrudált gabonapelyhekkel kínálhatod gyermekedet (pl. köles-, rizsgolyó). Számos ízben elérhetők már, és igazán finomak tudnak lenni 
  • Az édes, különböző szirupokat tartalmazó kekszek helyett készíthetsz házi kekszet pl. zabpehellyel, mézzel, joghurttal (jól záródó dobozban egy hétig simán eláll)
  • Nem kifejezett nasi, de itt kell beszélnünk a cukrozott üdítőitalokról, melyek szintén óriási energiabombák. Helyettük a legjobb lenne tiszta vizet inni, de mert itt ötletet szeretnék adni, mivel tudod helyettesíteni az édes szirupokat, a vizet nem fogják kitörő örömmel fogadni. Az ízesített italokat 100%-os gyümölcslével tudod kiváltani, ez nem tartalmaz hozzáadott cukrot. Hígíthatod alacsonyabb százalékúra is, vízzel.
  • Jó nassolnivaló a nyers zöldség és gyümölcs is. Javaslom, mindig legyen otthon pucolva a hűtőben 1-2 alma, sárgarépa, karalábé…Ehhez mártogatóst is készíthetsz, hidd el, imádni fogják 
  • Ha egy kis édességre vágyik a gyerkőc, sok esetben elég szokott lenni egy jófajta gyümölcsjoghurt. Otthon natúr joghurtból, egy kis gyümölcs hozzáadásával nagyon finom gyümölcsjoghurtot tudsz készíteni. Ha nem volna elég édes, mézzel ízesítheted. De ebbe a gyümölcs mellé, vagy helyett tehetsz gabonákat is, pl. zab-, búza-, kukoricapelyhet, cukormentes müzlit.Nézd meg, én hogyan csinálom a joghurtot.
  • Egy jó érett banánból hideg tejjel, szívószállal remek banánturmixot tudsz készíteni.
  • A különböző kásák is képesek betölteni a nasi szerepét, pl. zabkása, köleskása, ezt is ízesítheted gyümölcsökkel, de szórhatsz rá kakaóport, fahéjat, ki hogy szereti.
  • Ilyenkor tavasszal olyan jó elővenni a nyár ízeit, pláne, ha még tartósítószer és cukor sincs bennük.
  • Remek nassolnivalóknak bizonyulnak az olajos magok is. Lehet kapni natúr ízben, só nélkül, ezeket válaszd. Ezt utána otthon le is piríthatod, így általában pikk-pakk el is szokott fogyni.
  • Végül, de nem utolsósorban készíthetsz otthon zöldségcsipszet a sütőben, pl. krumpliból, sárgarépából, céklából.

Hogy mire figyelj még? Tudd meg a Tudatosmami blogról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top