Egészség

Tavaszi fáradtság – érzed te is?

Mintha ólomnehezéket raktak volna ránk, kábultan bolyongunk végig napjainkon, letört hangulatban nem is tudjuk mi bajunk "hagyjatok békén" állapotunkban legszívesebben csak aludnánk… Tudjuk, a tavaszi fáradtság ért el bennünket… De miért is?

Kezdjük talán azzal a ténnyel: végre elkezdünk igazán mozogni. A tél szürkesége beparancsol bennünket, elmegyünk ugyan sétálni, esetleg konditerembe, de az csak töredéke mindannak a mozgásnak, ami ilyenkor tavasszal vár bennünket. Ezáltal ellustulunk, elkényelmesedünk, és bizony ezt észreveszi szervezetünk.

Folytathatjuk úgy is, hogy a hideg, nyirkos időben nem kívánjuk a folyadékot, maximum teázgatunk a zimankós estéken. Ahogy jön a jó idő, testünknek is több folyadékra van szüksége, figyelnünk kell rá immár, mennyit iszunk. A fáradtságérzés vezető okai között szerepelhet gyakran a szervezetünk folyadékhiánya.

Tavaszi fáradtság - érzed te is?

Valamint nem utolsó sorban: sokan úgy vélik, a szervezet vitaminhiánya miatt érezzük kábán magunkat. Ez részben igaz is. Ahhoz, hogy jól működjünk, megfelelő legyen a közérzetünk – a vitaminok is hozzájárulnak. Nélkülözhetetlen funkciót töltenek be, nincs olyan életműködés, amely nélkülük működni tudna.

Tavasszal elsősorban a D- és a C-vitamin hiányát érezhetjük meg, ha télen nem gondoskodtunk pluszbevitelről. A változatos étrend, a sok zöldség és gyümölcs fogyasztása hasznos, de sajnos télen a vitamintartalmuk kétséges. Gondoljunk csak arra, ma már nincs olyan gyümölcs, amely télen ne lehetne elérhető, hosszú utat tesz meg, amíg a polcokra kerül… Nem utolsó szempont az sem, a napsütés hiánya miatt előfordulhat, hogy a vitamintartalma is kevesebb ( szerintem…).

Mit tehetünk, hogy könnyen átvészeljük? Válasz az Ápolónő blogon!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top