Egészség

Mit tehetsz a májad egészségéért?

A máj teszi a dolgát még akkor is, ha megbetegszik, anélkül, hogy "panaszkodna". Egy ideig legalábbis. Amikor viszont már érezhető jelei vannak a májproblémáknak, rendszerint komoly a baj, és a gyógyulás sokszor nem lehetséges. Tanácsos tehát inkább megelőzni, hogy ez a fontos szervünk megbetegedjen.

A máj nem fáj, ezért ha beteg is, sokáig nem szerzünk róla tudomást. Más jelzésekkel üzeni meg ez a szerv, hogy ideje egy kis szünetet tartani az egészségtelen életmódban: ilyen például az izzadékonyság, a sötét vizelet, a szemfehérje besárgulása, az indokolatlan hízás vagy súlycsökkenés, a rossz közérzet, az ingerlékenység, szédülés, fejfájás vagy éppen a koncentrációs zavarok.

Így betegszik meg a máj

Annak ellenére, hogy csodálatosan sok tartalékkal rendelkezik és nagy megterhelések után is képes az öngyógyulásra, a májat sem lehet korlátlanul kihasználni. Ha huzamosabb ideig mértéktelenül visszük be szervezetünkbe a mérgező anyagokat (például alkoholt) és a zsíros ételeknek sem tudunk soha ellenállni, egy idő után lassan csökkeni kezd a hatékonysága, és méregtelenítő funkcióját nem lesz képes maradéktalanul ellátni. Az első stádiumban megnő a lerakódott zsír mennyisége a májsejtekben, ami a szerv megnagyobbodásához vezet. Ekkor még szigorú diétával teljesen visszaállítható a máj egészsége. A második fázisban a májsejtek megduzzadnak, a kötőszövetek pedig elváltoznak. A felépülés még ekkor is lehetséges, bár a kötőszövetek károsodása megmarad. A harmadik stádiumban a májsejtek egy része elhal, a szerv zsugorodni kezd. Ez már visszafordíthatatlan állapot.

Mit tehetsz a májad egészségéért?

Élj mértékkel!

Annak ellenére, hogy az agyunk után a második legbonyolultabb és legfontosabb szervünk a máj, az egészségéért nem kell többet tenni, mint bármelyik másik szervért vagy testrészért. Alapvetően kiegyensúlyozott életvitelre és egészséges táplálkozásra van szükség, amelynek két fő jelszava a mértékletesség és változatosság. A máj betegségeiért elsősorban a szervezetünk megemelkedett zsír-, koleszterin- és glükóz szintje felel. Ezért a máj károsodásához vezet hosszú távon az elhízás, a zsíros és cukros ételek mértéktelen fogyasztása, illetve az olyan mérgeké, mint például az alkohol. Az elhízás és a rendszeres alkoholfogyasztás megháromszorozza a máj betegségének kialakulását, a deréktájon cipelt zsírpárnák pedig inzulinproblémákhoz vezetnek, ami gyakran kiváltója a májráknak is.

Rostokban gazdag étrend és sok mozgás kell

A legjobb májvédő kúra a rendszeres mozgás, mert ez nem engedi felhalmozódni a szervezetben a felesleges zsírt, és a sporttal élénken tartott nyirok- és vérkeringés nagyban hozzájárul a szervezet méreganyagainak hatékonyabb kiürítéséhez. Emellett azonban érdemes figyelmet fordítani az ételeink minőségére is: a házi koszt és a rostokban gazdag étrend jó hatással van a máj működésére, míg a tartósított élelmiszerek, konzervek, erős fűszerek és zsíros menük megnehezítik a dolgát a méregtelenítésben.

Mit tehetsz a májad egészségéért?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top