Egészség

Epevédő ételek

Akinek volt már epegörcse, az többé nem kockáztat: inkább betartja a diétás étrendet és az orvos tanácsait, bármennyire is nehezére esik, mintsem hogy újra kelljen éreznie azt az iszonyatos fájdalmat. De okos ember nem várja meg az első figyelmeztetést, hanem még időben áttér olyan étrendre egy epehólyag kímélő étrendre.

Nem kell megijedni, az epehólyagot kímélő étrend nem rossz és még csak nem is jár lemondással. Csupán jól meg kell válogatni az alapanyagokat. Szerencsére nem kell nélkülözni a húst – csak ne vidd túlzásba: a zsíros falatokból kicsit kevesebbet egyél, de ha mégsem bírod ki nélkülük, rágcsálj mellé minél több nyers, rostos zöldséget. Az epebajok fő okozója ugyanis a rostokban és vitaminokban szegény étrend, valamint az a sok haszontalan és ártalmas anyag, ami a tartósított élelmiszerekben, konzervekben, zacskós levesporokban, készen kapható szószokban és ételízesítőkben található. A megoldás tehát: friss alapanyagokból főzz változatos házi kosztot! Ezt az epéd és az egész emésztőrendszered meghálálja majd.

 Epevédő ételek

Konkrét receptet nem is ajánlunk, helyette hagyjuk, hogy kibontakoztasd a konyhaművészeted és kiélt a kreativitásod a tűzhely mellett is. Viszont adunk egy listát azokról az alapanyagokról, amik kifejezetten ajánlottak az epe egészségének megőrzéséhez és egyet, amit inkább kerülj el, ha nem szeretnél kicsi, de annál fájdalmasabb epeköveket növeszteni magadban.

Epevédő ételek

 Húsok és halak

Alapszabály, hogy a soványabb húsokat részesítsd előnyben. A főtt, párolt, grillezett húsfélék, a sovány sonka, a bőr nélküli baromfi mind kiváló alapanyag. Ugyanakkor tarts mértéket ezek fűszerezésében, és minél ritkábban szerepeljenek ezek a húsok panírozva, bundában vagy olajban sütve az étlapodon. A halakkal is ugyan ez a helyzet: az olyan, kevésbé zsíros halakat ajánljuk, mint a tőkehal, a pisztráng, a hekk, a csuka vagy a lazac, viszont a pontyot, az angolnát, a tonhalat és a szardellát csak mértékkel, ritkábban fogyaszd.

 Zöldségek

Egyszerűbb sorra venni azkat a zöldségeket, amikből a sok nem tesz jót az epehólyagnak: bab, lencse. káposzta, karalábé, kelbimbó, vöröshagyma, uborka, paradicsom. Minden más korlátlan mennyiségben jöhet!

Tejtermékek és tojás

Itt is a zsírosabb fajtákat kell távol tartani magad. Ilyen a tejszín, a vaj, a tejföl, a zsíros és érlelt sajtok. A sovány tej, a joghurt és a kefir viszont kifejezetten jók az epe bántalmainak megelőzéséhez.

A tojás is megkövetel némi mértékletességet, de egy-két lágy vagy főtt tojás még nem fog megártani. Az olajban sütött tojásételek (bundás kenyér, rántotta) viszont már nagy megterhelést jelentenek az epének.

Epevédő ételek

 Fűszerek

A csípős fűszerek kivételével bármit fogyaszthatsz. Kifejezetten ajánlott a petrezselyemzöld, a zeller, a kapor, a rozmaring és a zöldfűszerek.

 Kenyérfélék és sütemények

A teljes kiőrlésű kenyerek, korpás és magvas péksütemények, kekszek, piskóták és kevert tészták bátran fogyaszthatók. Kerülendő viszont a csokoládéval, vaníliakrémmel dúsított, pékárú, a habos sütemények, az olajban sütött lángos, a fánk, az élesztővel kelt tészta és a dióval, mákkal töltött sütemények.

 Gyümölcsfélék

Epebajosoknak a banán, a szőlő és az aszat gyümölcsök nem ajánlottak, minden más gyümölcs viszont jótékony hatású, sőt kívánatos a fogyasztásuk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top