Egészség

A szem az egészség tükre – erről árulkodik a retina

A szem érzékeny műszer, aminek tükrében nemcsak az érzelmek, de a szervezetünk változásai is jól láthatók. A különféle apró elváltozások a szemben és környékén mind intő jelek, tanácsos rájuk odafigyelni, hiszen lehet, hogy egy kezdődő vagy már kialakult betegségről adnak hírt.

A szem érzékeny műszer, tükrében nemcsak az érzelmek, de a szervezetünk változásai is jól láthatók. A különféle apró elváltozások a szemben és környékén mind intő jelek, amire tanácsos odafigyelni, hiszen lehet, hogy egy kezdődő vagy már kialakult betegségről adnak hírt.

A szem az egészség tükre

Ha romlik a szem, az nem feltétlenül a látószervünk betegségét jelenti: könnyen lehet, hogy diabétesz lappang a háttérben vagy akár még ennél is súlyosabb baj, például agydaganat okozza a tünetet. Remélhetőleg neked ilyen problémád nincsen, de azért most nézz alaposan a tükörbe, és vizsgáld meg a szemed, mert az alábbi jelek kezdődő betegségről árulkodhatnak.

Véres szem
Ha nem egy kialvatlan éjszaka vagy egy kívülről odakerült idegen test – például bogár, szempilla – okozza, akkor a szemfehérje alatti rész vérzése magas vérnyomásra utal. Szó lehet emellett még fehérvérsejt-rendellenességről is, úgyhogy ha ilyet tapasztalsz, fordulj orvoshoz!

Száraz és érzékeny szem
A rendszeres szemszárazságot több dolog is előidézheti: idősebb korban a szinte természetes szemfenéki meszesedés (makuladegeneráció) tünete lehet, de jelezheti az immunrendszer általános gyengeségét is.

Ritkuló szemöldök
Nemcsak maga a szem, hanem annak környéke is jó indikátor: a ritkuló szemöldök például pajzsmirigyproblémára utal. Ha azt tapasztalod, hogy a szemöldököd külső íve lassanként fogyatkozik, akkor ideje beiktatni egy alaposabb kivizsgálást az orvosnál.

A szembogarak aszimmetriája
Komoly gondot jelent, ha a két szembogár nem egyforma: ha az egyik alakja vagy mérete láthatóan eltér a másikétól, akkor az hajlamot jelez az agyi érelzáródásra (stroke). Ha ilyennek látod a szembogaraid, akkor elsősorban az életmódodra kell nagy gondot fordítanod, és olyan napirendet és táplálkozási szokásokat kialakítanod, amelyek csökkentik a stroke esélyét.

Gyűrűk a szaruhártya körül
Valószínűleg magas a koleszterinszinted, ha ezek a gyűrűk szürkék, ami előbb-utóbb érlemeszesedéshez, azután rosszabb esetben infarktushoz vezet. Ha a színük más, és színes lemezkének tűnnek, akkor a réz felhalmozódott a test szöveteiben (például az agyban és a májban) és lerakódott a szem belső oldalán is. A gyűrűk maguk nem okoznak semmi bajt, ám az örökletes betegségként kialakuló Wilson-kór, amire a gyűrűk utalnak, akár végzetes is lehet.

Sárga szemek
Májbetegségek, mint a hepatitisz vagy a máj egyéb funkciózavara okozhatják a szem sárgulását. A szín az epefesték összetételének köszönhető, amely a hemoglobin lebomlása során jön létre.

Ernyedt szemhéj
Lehet, hogy egyszerűen csak elszaladtak az évek, és a szem körül amúgy is érzékeny bőr megereszkedett. Lehet azonban, hogy agytumor jele ez vagy egy ritka autoimmun betegségé (myasthenia gravis), ami általános izomgyengeséggel jár.

Dülledt szemek
Családi örökség vagy pajzsmirigy-rendellenesség? Jobb, ha az orvosra bízod, hogy kiderítse, miről is van szó ebben az esetben.

Sárga szemek
Sok dohányos azt gondolja, hogy a cigifüsttel a szervezetbe jutó nikotin festi sárgára a szeme fehérjét. Valójában komolyabb bajra utalhat ez az elváltozás: májbetegségek, például hepatitisz vagy cirrózis állhat a háttérben.

Retinaproblémák
A cukorbetegség vagy a magas vérnyomás akár a szemnek is árthat, és kárt tehet a retina véredényeiben és idegeiben is, ami akár vaksághoz is vezethet idővel. Az ilyen típusú ártalmak több formában is jelentkezhetnek: vérzés, sárgás folyadék szivárgása, puffadt, fehéres foltok megjelenése is előfordulhat. Ha fehér foltok jelennek meg a retinán, az jelezhet citomegalo-vírusos fertőzést, amely valószínűleg az AIDS jele.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top