Egészség

Egyre több a szövődmény a fiatal cukorbetegek körében

Aggasztóan sok 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő fiatalnál tapasztaltak hosszú távú egészségi komplikációt, egyebek közt szem-, szív- és vesebetegség korai jeleit.

A brit Királyi Gyermekgyógyászati és Gyermekegészségügyi Kollégium Angliára és Walesre kiterjedően elemezte a cukorbetegséggel élő 25 éven aluli fiatalok adatait 2013-ra és 2014-re vonatkozóan.

Az eredmények szerint a 2012/2013-ban regisztrált 25 221-ről 2014-re 26 867-re nőtt a diabéteszes gyermekek és fiatalok száma.

Az állandóan magas vércukorszint komoly problémákhoz, egyebek közt szívbetegséghez és veseelégtelenséghez vezethet. A szakemberek vizsgálata azt mutatta, hogy a fiatalok több mint 27 százalékának volt magas a vérnyomása, ami a szívbetegség szempontjából jelenthet kockázatot. A vizsgált személyek mintegy hét százalékánál tapasztalták jövőbeli vesebetegség, és több mint 14 százalékuknál – idővel akár vakságra is vezető – szembetegség korai jeleit. Ezenkívül a fiatalok több mint 25 százaléka bizonyult elhízottnak.

Az RCPCH illetékese, Justin Warner szerint a kutatás eredményei a vártnál magasabb számokat mutattak.

Forrás: BBC
Forrás: BBC

Az 1-es típusú diabétesz gyakran gyermekkorban jelentkezik. A betegséget az okozza, hogy az immunrendszer a vércukorszintet szabályozó béta-sejtek ellen fordul, elpusztítja őket. A diabétesznek ez a típusa különbözik a jóval gyakoribb 2-es típusú cukorbetegségtől, amely jelentős részben az egészségtelen életmód következménye.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top