Egészség

Tények a méhnyakrákról

A nők körében a mellrák után a második leggyakoribb daganatos megbetegedés a méhnyakrák Magyarországon és világviszonylatban egyaránt. Évente közel 500 nő hal meg hazánkban ebben a betegségben, és több mint 1000 új esetre derül fény. A méhnyakrák azonban megelőzhető rendszeres szűréssel, és sokat jelent a betegség ellen vívott harcban az is, ha tisztában vagyunk a természetével, legfőbb jellemzőivel is.

A méhnyakrák kialakulásáért egyértelműen a HP-vírust (Human Papilloma Virus) lehet felelőssé tenni. Az egész világon mindennapjainkban jelen van ez a vírus. Mindegy, hogy hol élünk, hogy nők vagyunk, férfiak vagy gyerekek. Itt van közöttünk. Mégis elsősorban a lányokat, nőket veszélyezteti. A vírus leggyakrabban szexuális úton terjed. Tudtunkkal vagy tudtunkon kívül életünk során többször is megfertőződhetünk HPV-vel, a nők kb. 80 százaléka legalább egyszer megfertőződik a vírussal. 

Tények a méhnyak-rákról

A HPV-fertőzést észre sem vesszük, nincsenek tünetei. A fertőzés sokszor csak átmeneti, megszűnik néhány hét vagy hónap alatt. De a vírus visszatérhet. Amikor a HPV a szervezetbe kerül, az immunrendszer harcba kezd vele. Ha erős a szervezet, akkor védekező rendszere legyűri azt, és így nem lép fel megbetegedés. Jó esetben legalábbis.

Rendszeres szűréssel megelőzhető

Rosszabb esetben a HP-vírus hosszú évek alatt megbetegíti a szervezetet, és elindítja a női szaporítószerven a méhnyakrák kialakulását. A legtöbb daganatos betegséghez hasonlóan a kezdeti stádiumban nincsenek panaszok, és csak az előrehaladott állapotban lévő betegség okoz olyan kellemetlen tüneteket, amelyekkel a nők orvoshoz fordulnak. Ezért az első és legfontosabb tudnivaló a méhnyakrákkal kapcsolatban, hogy ne várjunk a tünetek megjelenéséig, hanem vegyünk részt rendszeresen szűrővizsgálatokon. Az időben kiszűrt méhnyakrák ugyanis 100 százalékban gyógyítható a megfelelő terápiákkal. Ezek között nagy hatékonysággal és kíméletességgel alkalmazhatók a legújabb, innovatív okosgyógyszerek, amelyekről a kezelőorvos tud bővebb felvilágítást adni. Az okosgyógyszerek előnye, hogy személyre szabottan, kevesebb mellékhatással gyógyítanak, és a betegek számára kíméletesebb, gyorsabb felépülést tesznek lehetővé.

Így terjed a HPV

A HPV terjedése szexuális úton történik. A legveszélyeztetettebbek azok a nők, akik fiatalon kezdik el a nemi életet, illetve gyakran váltogatják a partnereiket. Kockázatot jelent a szülés során keletkező méhszáji sérülés is, a dohányzás pedig a keringés gyengítésével teremt a vírus számára alkalmas helyzetet a meggyengült immunrendszerrel szemben. További tényező lehet a hormontabletták szedése, a HIV-fertőzés, a szexuális higiéné hiánya és a vesetranszplantációs állapotok.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top