Egészség

Így bánnak a melegekkel a magyar egészségügyben

Több mint 70 meleg, leszbikus vagy biszexuális embert kérdeztek arról, érte-e már őket hátrányos megkülönböztetés az egészségügyben. Hétfőn mutatta be a Háttér Társaság jogvédő civil szervezet a kutatását a leszbikus, meleg és biszexuális (LMB) emberek tapasztalatairól.

Az már a kérdőíves kutatáskor kiderült, hogy az egészségügyre szorulva sokan a rejtőzködés stratégiáját választják, vagyis nem fedik fel szexuális irányultságukat, nehogy hátrányuk legyen belőle – írja az index.hu. A rejtőzködőknek csak körülbelül 3 százaléka számolt be hátrányos megkülönböztetésről, de azok között, akik például a háziorvosuk előtt nyíltan vállalták identitásukat, több mint 10 százalék érzett diszkriminációt.

A kérdőíves felméréskor a megkérdezettek összesen 29 százaléka mondta: volt már, hogy megalázták, zaklatták az orvosnál. Egy 20 éves férfi azt idézte fel, hogy pofát vágott az orvos a lányos hangja hallatán. A leszbikus nők visszatérő tapasztalata, hogy a nőgyógyásznál értetlenségbe ütköznek, hosszas magyarázkodásra kényszerülnek, mert az orvosoknak nem akar leesni, hogyan lehetnek biztosak abban, hogy nem terhesek, vagy miért nincs szükségük fogamzásgátlóra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top