Egészség

Áttörés a rákgyógyításban

Lassan oszlik csak az a tévhit, hogy a rákbetegségek nem gyógyíthatók, legfeljebb csak lassítható a lefolyásuk. Számos terápia és új, innovatív okosgyógyszer jelent meg az elmúlt évtizedekben, amelyek segítségével javult a betegek gyógyulási esélye és a rákbetegségek időben történő diagnosztizálása is.

Az elmúlt 5 évben az Európai Unióban közel 20 olyan rákterápiás eljárást hagytak jóvá, amelyek használatával a daganatos betegek túlélési esélyei nőhetnek, és sorra jelennek meg az olyan készítmények, amik befogadásra és engedélyre várnak. A már engedélyezett terápiák és gyógyszerek több mint 76 százaléka a legnagyobb halálozási aránnyal rendelkező ráktípusokat, így például a tüdő-, a vastagbél és a mellrákot gyógyítja. Ezek mellett számos innovatív szer is küszöbén áll annak, hogy a mindennapokban is elérhetővé váljon a betegek számára. Ezek a modern okosgyógyszerek olyan személyre szabott kezelést tesznek lehetővé, amelyek révén a betegek kevesebb mellékhatással, kíméletesebben gyógyulhatnak, és várhatóan a gyógyulásuk üteme is gyorsabb lesz. Az új okosgyógyszerekkel a remények szerint hatékonyabban lesz kezelhető többek közt a prosztatadaganat, a tüdő, az emlő- és az áttétes vastagbélrák.

Innovatív gyógyszereket is kaphatunk

Az okosgyógyszerek alkalmazásáról azonban a betegnek és az orvosnak közösen kell döntenie. Hazánkban ugyanis a jelenleg érvényben lévő finanszírozási szabályozás értelmében a legkedvezőbb árú és nem biztosan a leghatékonyabb gyógyszert kell felírni a betegnek. Korszerűbb, célzottan ható gyógyszert csak akkor kaphat a páciens ha a kezdő terápia hatástalannak bizonyul. Ezért a beteg felelőssége is, hogy tájékozódjon a rendelkezésre álló terápiás lehetőségek és gyógyszerek felől, és konzultációt kérjen az orvostól. Magyarul mindig kérdezzünk rá, mielőtt felírnak egy gyógyszert, hogy létezik-e esetleg jobb, hatékonyabb okosgyógyszer is a betegség kezelésére.

Áttörés a rákgyógyításban

A korai diagnózis nagyon fontos

A legjobb eljárás természetesen az, ha rendszeres szűrésekkel és kivizsgálásokkal megelőzzük, hogy bármilyen betegség szépen csendben súlyos stádiumúvá fejlődjön a szervezetünkben. Az időben diagnosztizált daganatos betegségek ma már sokkal nagyobb hatásfokkal gyógyíthatók, mint 10 évvel ezelőtt. Az új, szájon át szedhető, célzott terápiát biztosító gyógyszerekkel a korábbi terápiákhoz képest már elérhetőnek látszik a terápiás cél, azaz a betegség krónikussá szelídítése, mellyel a várható túlélés jelentősen meghosszabbodhat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top