Egészség

6 tanács a rák megelőzéséhez

A rákos betegségek körül sok még ma is az ismeretlen tényező és a tudomány is gyakran a sötétben tapogatózik. Naponta kapunk szenzációs hírt új felfedezésekről a kutatás világából, de gyakran azok cáfolata is hamar megérkezik. A daganatos megbetegedések kialakulásának pontos okai igen összetettek, és gyakran megesik, hogy nem fejlődik ki rák annál, aki a lehető legegészségtelenebb életvitelt folytatja, míg annál, aki odafigyel az életmódjára, váratlanul diagnosztizálják a betegséget. Pontos recept tehát nincs arra, hogy hogyan előzhető meg 100 százalékos biztonsággal a rák, azonban néhány életmódtanács megtartásával jelentős mértékben csökkenthető a kialakulásának kockázata.

1. Ne dohányozz!

A dohányzás azon kevés tevékenységek egyike, aminek szinte kizárólag negatív hatásai vannak. Rendkívül ártalmas a szív- és érrendszer működésére, a tüdő egészségére (asztma, COPD, tüdőtágulás veszélye), a kismamák magzatára, emeli a stroke, az infarktus, a cukorbetegség kockázatát, öregíti a bőrt, gyengíti a fogamzóképességet, szorongáshoz, ízületi betegségek kialakulásához vezet, ráadásul nem csak akkor, ha mi dohányzunk, hanem akkor is, ha a környezetünk füstjét szívjuk. A lista már eleve hosszú, és csak ezután jön, hogy milyen daganatos megbetegedések kiváltója lehet a cigarettázás: a nem-kissejtes tüdőrákban, laphámsejtes tüdőkarcinómában, KRAS mutáns tüdő adenokarcinómában és a szájüregi rákban szenvedő betegek jelentős része elkerülhette volna a betegséget, ha nem dohányzik. 

6 tanács a rák megelőzéséhez

2. Kerüld a cukrot!

Nagyon oda kell figyelni az étkezésnél, hiszen a boltban kapható élelmiszerek jelentős része tartalmaz cukrot. Az üdítőitalokkal, édességekkel különösen sok cukrot viszünk a szervezetbe, márpedig ez az anyag gyengíti az immunrendszert, és a test számos egyéb folyamatát károsan befolyásolja. A legyengült, rosszul funkcionáló szervezet pedig nem tud ellenállni a daganatos sejtek megjelenésének.

3. Mozogj többet!

Napi harminc perc mozgás szükséges ahhoz, hogy a szervezet egyensúlyban maradjon. Ennyi kell az erek, izmok és ízületek rugalmasságának megőrzéséhez, az anyagcsere serkentéséhez és a szellemi frissességhez is. A mozgásszegény életmód akkor is megbetegedésekhez vezet, ha nem párosul hozzá egyéb káros tényező – például dohányzás vagy elhízás. 

6 tanács a rák megelőzéséhez

4. Látogasd gyakrabban az orvosod!

Nőknek és férfiaknak egyaránt fontos, hogy rendszeres időközönként kivizsgáltassák magukat. Az emlő- és méhnyak szűrések a nőknél, a prosztata vizsgálatok a férfiaknál időben fényt deríthetnek rendellenes elváltozásokra, amik még korai stádiumban jól kezelhetők. Ha ilyen helyzet merülne fel, érdemes az orvos tanácsát kikérni nem csupán a helyes életvitellel kapcsolatban, hanem arról is, hogy milyen terápiákkal, gyógyszerekkel lehet a kezdődő betegséget a leghatékonyabban kúrálni. A napjainkban már elérhető fejlett, innovatív okosgyógyszerekkel a korábbiaknál jóval nagyobb biztonsággal és kevesebb mellékhatással érhető el a gyógyulás. Ezekről a gyógyszerekről a kezelőorvos és a gyógyszerész tud bővebb felvilágosítást adni. 

5. Mellőzd az alkoholt!

Az alkohol a cigarettához hasonlóan igen pusztító szer. Kis mértékben akár még hasznos is lehet, de napi két pohár bornál több már nem tesz jót a szervezetnek a nőknél, férfiaknál pedig ennél is kevesebb, mindössze napi egy pohár ajánlott.

6. Egyél egészségesen, rendszeresen és keveset!

Az elhízás megnöveli a rák kialakulásának kockázatát. A legjobb módja, hogy a nem kívánt súlynövekedést elkerüljük az, hogy ha napota 4-5 alkalommal, rendszeres időközönként kevés táplálékot fogyasztunk. Az sem mindegy, hogy mit: a legjobb, ha zöldségekben, növényi rostokban gazdag az étrend, és gyakran kerül a tányérra tengeri hal, valamint teljes kiőrlésű gabona termékek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top