Egészség

Forradalmi műtét: egyszerre 5 új szervet ültettek be egy férfinak

Prágában végezték el a forradalmi jelentőségű műtétet.

A 60 éves, cseh Bartolomej Pesta még tavaly karácsony előtt esett át többszörös szervátültetésen: az operáció során új gyomrot, vékonybelet, lépet, hasnyálmirigyet és májat kapott.

A férfinál öt évvel ezelőt diagnosztizáltak májzsugort. A betegség több más szerve vérellátását is korlátozta. A transzplantáció előtt háromnaponként kellett kórházba járnia kezelésre.

Egyszerre öt új szervet ültettek be egy férfinak

“A szervátültetés váratlanul jött, de nem aggódtam. Tudtam, hogy jó kezekben vagyok” – nyilatkozta a minap Pesta, aki a műtét után két hónappal jobban érzi magát, mint az elmúlt években bármikor.

A műtét vezető sebésze, Libor Janousek elmondta: a műtét 10 órán át tartott, és két orvoscsoport dolgozott párhuzamosan.

Pesta január elején hagyhatta el a kórházat. A mai napig is diétázik, illetve be kell tartania néhány korlátozást, ám szépen lábadozik, és lassacskán kezd visszatérni a normális kerékvágásba. Minden egyes napot élvez a családjával. Visszakapta az életét.

Forrás: mirror.co.uk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top