Egészség

Még órákkal a napozás után is károsodik a bőr

Amerikai tudósok szerint még órákkal a napozás vagy szoláriumozás után is károsítják bőröd az UV sugarak.

A Yale Egyetem kutatói szerint még 3-4 órával a napozás után is károsodik a bőr az UV sugarak okozta kémiai reakciók miatt.

A kutatókat is meglepte, hogy a bőr, a szem és a haj színét adó melanin szerepet játszik a DNS károsodásában, így a bőrrák kialakulásában is, mert eddig úgy tudták, a pigment védelmező szerepet tölt be azáltal, hogy elnyeli a káros UV sugarak jelentős részét, még mielőtt azok behatolnának a bőrbe.

A melaninnak ugyanakkor éppen ez az UV-elnyelő tulajdonsága kedvez a károsodást okozó kémiai reakcióknak is, sőt a folyamat a napozás után még órákig eltart – írja a Douglas Brash radiológus és dermatológus professzor vezette kutatócsoport a Science című tudományos folyóiratban.

A Yale orvosi karának kutatói laboratóriumban, egereken, egér- és emberi sejteken végzett vizsgálatokkal tárták fel a melanin eddig nem ismert tulajdonságát.

A kutatók ugyanakkor jó hírrel is szolgáltak: szerintük kifejleszthetők olyan fényvédők, amelyek használatával kiküszöbölhetők az ilyen jellegű károsodások. Addig azonban azt ajánlják a napimádóknak, hogy a leginkább veszélyeztetett déli órákban kerüljék a napozást, és mindig viseljenek szalmakalapot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top