Egészség

Így előzheted meg az aranyeret!

Az aranyér számos ember életét megkeseríti nap mint nap. Elég kellemetlen, szégyelljük is, keveset beszélünk róla, pedig néha kellene.

Hajlamosító tényező a terhesség, a szülés, az elhízás, a székrekedéses állapotok, a rostszegény étkezés, ülőmunka hosszabb távú végzése. Sokan ismerjük azt a semmihez sem hasonlító égő, lüktető, szúró, viszkető fájdalmat, melyet érzünk, olykor vérzés kíséretében.

Mit kell tudnunk róla ?

Aranyér a végbél környékén kialakult visszérszerű tágulat. Két fajtája létezik, előfordul, hogy mindkét kincsnek tulajdonosai vagyunk.

belső: Ezeket korai stádiumában nem lehet látni, érezni, létezését időnként kis mennyiségű friss vér jelzi a WC-ben, a WC-papíron. A vérzés oka, hogy az áthaladó széklet, különösen ha kemény, felsérti az aranyér által a végbél üregébe bedomborított nyálkahártya felszínét, ami rövid ideig tartó vérzést eredményez székeléskor. 

A külső: Már kialakulásukkor kellemetlenek, viszketnek, később fájnak is. Mivel vékony bőr fedi őket, amely ellenállóbb a bélnyálkahártyánál, kevésbé hajlamosak vérezni. Ha a véráramlás nagyon lelassul bennük, ezek is trombotizálhatnak, ami súlyos fájdalommal, duzzadással és gyulladással jár.

Nagyon fontos az elkülönítése a végbél rosszindulatú betegségeitől. Ezért ha vért találunk, mindenképp menjünk el orvoshoz! A bélfalat beszűrő daganat a belső aranyerek vénás útjait lezárva, az aranyérbetegség rosszabbodását okozhatja, vagy évek óta tünetmentes esetek fellángolásához vezethet!

Négy stádiuma van: Az első stádiumban az aranyerek kissé megnagyobbodott, tünetmentes csomók a végbélnyílás közelében, de nem tapinthatók. Másodikban már székeléskor rövid időre kitüremkednek a végbélnyílás elé, de utána maguktól visszahúzódnak. Harmadikban a csomók előredomborodnak, de visszahelyezhetőek, a negyedikben pedig már nem.

Így előzheted meg az aranyeret

Hogyan enyhítsünk kellemetlenségünkön?

Kezdetben jól beválnak az otthoni praktikák: mint a kamillás ülőfürdő, rostdús táplálkozás, olajos magvak fogyasztása, melyek síkosítják a bél falát. Kaphatók gyulladáscsökkentő krémek, kúpok, melyek segítenek átvészelni az akut napokat.

Ha ezek már nem segítenek, akkor sajnos műtétre kerül sor.

Hogyan előzzük meg?

– Napi 2 liter folyadék fogyasztása, a rostdús, cukorszegény táplálkozás csökkenti a renyhe bélmozgást.

– Székrekedés megelőzésére fogyasszunk joghurtot, müzlit, olajos magvakat tartalmazó ételeket (napraforgómag, lenmag, mogyoró). Jó hatásúak a lekvárok, a savanyú káposzta, sőt a kávé is. Kerüljük a székletfogó hatású élelmiszereket, mint a kakaó, csoki, túl sok fehér kenyér, rizs.

– A magunkhoz vett ételt mindig alaposan rágjuk meg, legyen időnk étkezni.

További tippek a megelőzéshez az Ápolónő blogon!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top