Egészség

Ezeket a tárgyakat fertőtlenítsd, hogy ne terjedjen otthon az influenza!

Sokkal nagyobb valószínűséggel kapjuk el az influenzát mondjuk egy kilincs megfogásával, mintha ránk tüsszent egy beteg. Tárgyak, amelyeket alaposan fertőtleníts, ha beteg van a háznál.

Sok tévhit kering az influenzáról és az influenzaszerű fertőző betegségekről. A “megfázásnak” titulált megbetegedések 80 százalékát is vírusok okozzák, nem beszélve a valódi, jóval súlyosabb tüneteket produkáló influenzáról. A vírusok terjedésének módja pedig meghatározza, hogyan védekezhetünk valóban hatékonyan ellenük.

Érdekes kísérletet végzett el Donald Goldmann, a bostoni gyerekkórház professzora, aki 16 önkéntes egészséges embert kért fel arra, hogy csókolózzon másfél percig náthás, rhinovírussal fertőzött partnerével. Bár egyértelműnek tűnik, hogy az önkéntesek többsége elkapta a vírust, a valóság másként fest: a kísérleti alanyok közül csupán egy lett beteg. Egy fertőzött kávéscsésze használata után viszont a tesztalanyok fele megfertőződött. Goldmann professzor másik kísérletében asztmás gyerekeket szoktattak rá arra, hogy ne nyúljanak az orrukhoz és szemükhöz túl gyakran. Az eredmény: 47 százalékkal csökkent a náthás megbetegedések és 45 százalékkal csökkent a náthával összefüggő asztmarohamok száma.

 A kísérletek jól mutatják, hogy a vírusok elsősorban

a mindennapi használati tárgyakon keresztül jutnak egyik emberről a másikra.

Ezt igazolja a University of Virgina orvosi karának öt kutatója által végzett, a Journal of Medical Virology című szaklapban közzétett szállodai kísérlete is, amelyben egy náthás önkéntesek által ott töltött éjszaka után megvizsgálták a szállodai szoba berendezéseit. A kilincsek, villanykapcsolók, tollak, csapok, tv-távirányítók 35 százaléka volt fertőzött. Ezen keresztül az utánuk beköltöző egészséges önkéntesek 60 százaléka kapta el a betegséget.

Habár a légúti fertőzések többféle úton is terjedhetnek (cseppfertőzéssel, levegő útján, érintéssel), egyre több kutatás bizonyítja, hogy az elsődleges út a kézen keresztül vezet. A kézen magán ugyanakkor csak nagyon rövid ideig élnek meg a vírusok.

Papíron, ruhán, zsebkendőn viszont fél napig is, keményebb, simább felületű tárgyakon, fémen, műanyagon pedig akár 48 órán át is fertőző marad az influenzavírus

– állapította meg a Minnesotai Orvosi Egyetem Bonnie Bean vezetésével végzett vizsgálat.

A védekezés módja ebből egyértelmű: az alapos kézmosás mellett alaposan fertőtleníteni is kell. Nem mindegy azonban, hogyan. A tisztaság nem azonos a higiéniával. Nem elég törölgetni: egy beteg által megfogott kilincs letörlésével a vírust a törlőrongyon keresztül addig fertőzésmentes felületekre is átvisszük. A szakemberek a kézmosás mellett a tárgyak fertőtlenítésére a leggyakrabban klóralapú, a fertőzést okozó mikroorganizmusok mindegyike ellen hatásos fertőtlenítőszert ajánlanak.

Ezeket a tárgyakat fertőtlenítsd, hogy ne terjeden otthon az influenza

A megfelelő szer kiválasztásánál több dolgot érdemes figyelembe venni: ellenőrizni kell, hogy az adott termék milyen mikroorganizmusok ellen hatásos és milyen felületen alkalmazható, milyen adagolásban és mennyi ideig kell a felületen hagyni a fertőtlenítő hatás eléréséig.

Ezen kívül érdemes betartani az általánosan ismert, de nem mindig megfogadott tanácsokat. Így például fertőzés esetén papír zsebkendőt használjunk, a beteg ruháit mossuk külön, a gyakori kézmosásról nem beszélve. De nem szabad megfeledkezni az olyan felületek rendszeres fertőtlenítéséről sem, mint a kilincsek, a WC-lehúzó, kávéfőző, telefon, komputerklaviatúra vagy a tv távirányítója.

A fertőtlenítés kiemelten fontos a fertőzések megelőzésében, különösen a gyermekes családokban – erősíti meg Király Balázs gyermekorvos, a Felelős Szülők Iskolájának szakértője, aki szerint az ettől való idegenkedés mögött egy régi, közkeletű, de hamis vélekedés áll, nevezetesen, hogy a higiénia hátráltatja a gyermeki immunrendszer fejlődését. Ez azonban a szakember szerint a felső légúti fertőzések estében semmiképp nem igaz. “A fertőtlenítéstől pedig nem kell félni, ez egyszerűen higiénikus környezetet jelent, aminek még semmi köze a műtők sterilitásához. Ezzel a lépéssel akár komolyabb következményekkel járó fertőzésektől védhetjük meg a gyerekeket, felnőtteket egyaránt” – hangsúlyozza dr. Király Balázs.

 RÁKAPCSOLT AZ INFLUENZA

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top