Egészség

Az eutanázia engedélyezése ellen tüntettek Párizsban

A megmozduláson az Emberi Méltóság Központ nevű magyar szervezet is képviseltette magát.

Több ezren tüntettek vasárnap Párizsban az eutanázia engedélyezése ellen a Menet az életért nevű francia civil szervezet szokásos éves felvonulásán. Az emberi méltóság védelmében és az abortuszt engedélyező törvény ellen tíz évvel ezelőtt életre hívott Menet az életért szervezet idén az eutanázia legalizálása ellen szólította a tagjait utcára. A nemzetgyűlés ugyanis négy nap múlva kezdi meg a végstádiumban lévő betegek halálba segítéséről szóló törvénytervezet vitáját. A François Hollande államfő kezdeményezésére benyújtott, valamennyi parlamenti párt által támogatott javaslat az eutanáziát továbbra sem engedélyezné, de a halál beálltáig “mély és folyamatos nyugtatókezelést”, azaz altatást javasol.

A fekete lufikat és “Vincent Lambert vagyok” feliratú táblákat magasba tartó tömeg élén egy hét éve vegetatív állapotban lévő, 40 éves bénult beteg anyja vonult. A 2008-ban autóbalesetet szenvedett és teljesen lebénult Vincent Lambert-ről, akit Reims egyetemi kórházában tartanak mesterségesen életben, az orvosai azt állítják, hogy visszafordíthatatlan agyi károsodásokat szenvedett, és semmilyen kommunikációt nem lehet vele kialakítani. A beteg felesége és unokaöccse ezért az életben tartás, azaz a mesterséges hidratálás leállítását kérte, amit a szülők viszont elleneznek. Az Emberi Jogok Európai Bírósága 2014 nyarán felfüggesztette a francia államtanács döntését, amelyben engedélyezte a beteg életben tartására szolgáló kezelés leállítását. A strasbourgi döntés értelmében Vincent Lambert életben tartását egyelőre nem lehet megszakítani.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top