Egészség

Kiengedték a kórházból az ebolával kezelt ápolónőt

Gyógyultan távozott a kórházból egy skót ápolónő, akit egy hónapig kezeltek ebolafertőzéssel Londonban, és egy ideig válságos volt az állapota.

A 39 esztendős Pauline Cafferkey december végén tért haza casablancai és londoni átszállással Glasgow-ba az ebolajárvány sújtotta nyugat-afrikai Sierra Leonéból, ahol egy brit önkéntes csoport tagjaként segédkezett az ebolajárvány leküzdésében. Néhány nappal hazatérése után megállapították, hogy ebolában szenved, miután a fertőzés kezdeti tüneteivel jelentkezett a hatóságoknál. Ez után különleges biztonsági intézkedések közepette átszállították Glasgow-ból a londoni Royal Free kórházba, amelyet Nagy-Britanniában az ebolafertőzöttek biztonságos elkülönítésére és kezelésére jelöltek ki.

Forrás: bbc.co.uk
Forrás: bbc.co.uk

A Royal Free január elején bejelentette, hogy a beteg állapota válságosra fordult. Nem sokkal később a kórház azt közölte, hogy az ápolónő állapota az intenzív kezelés hatására stabilizálódott, szombaton pedig a beteg az orvosi közlemény szerint teljesen felgyógyulva elhagyhatta a kórházat.

Pauline Cafferkey a BBC-nek nyilatkozva elmondta: volt egy időszak, amikor maga sem reménykedett abban, hogy életben marad. Még most sem érzi százszázalékosan magát, meglehetősen gyenge, és a válságos állapotban töltött egy hét teljesen kiesett az életéből, abból semmire nem emlékszik – tette hozzá. Arra a kérdésre, hogy visszamegy-e az ebolajárvány sújtotta nyugat-afrikai térségbe, Pauline Cafferkey azt mondta: egyelőre szünetelteti jószolgálati munkásságát, és most elsősorban családjához és napi munkájához szeretne visszatérni.

Az ápolónőt egy meg nem nevezett kísérleti vírusellenes gyógyszerrel és a fertőzés túlélőitől származó vérplazmával kezelték.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top