Egészség

Napi négy csésze kávé csökkenti a bőrrák kockázatát

Ezt állítja legalábbis egy friss tanulmány.

Amerikai tudósok 450 ezer, 63 éves átlagéletkorú férfi és nő bőrének állapotát követték figyelemmel egy évtizeden át. A vizsgálat kezdetekor egyiküknek sem volt rosszindulatú melanomája, a végére mintegy 3000 résztvevőnél diagnosztizáltak bőrrákot. A kutatók azt találták, hogy azok, akik rendszeresen isznak kávét, kisebb valószínűséggel kaptak bőrrákot, ráadásul minél több kávét fogyasztottak, annál inkább csökkent az esélyük a betegségre. Akik négy csészével ittak naponta, 20 százalékkal kisebb valószínűséggel lettek bőrrákosak, mint azok, akik soha nem ittak kávét.

Az elemzés során további tényezőket is figyelembe vettek, melyek befolyásolhatják az eredményt, így az alkoholfogyasztást, a dohányzást, illetve azt is, hogy a résztvevők otthona mennyire napfényes helyen van.

A szakemberek ugyanakkor ara figyelmeztetnek, hogy a napi négy csésze kávé növelheti a vérnyomást, így mindenkinek egyénileg kell mérlegelnie, hogy megéri-e ez a bőrrák elleni védekezési mód.

Forrás: Daily Mail

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top