Egészség

Muszáj változtatni a rákbetegek ellátásán

Tizenkét év alatt csaknem kétszeresre nőttek a kórházak onkológiai betegekre fordított kiadásai, mégsem javulnak a halálozási statisztikák.

A kórházak 2013-an csaknem kétszer annyit, majdnem 70 milliárdot fordítottak onkológiai ellátásra, mint 2001-ben – derült ki az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adataiból. A halálozási statisztika azonban a magas összeg ellenére sem javult. Sőt, az elmúlt ötven évben Magyarországon 48 százalékkal nőtt a rákos megbetegedések miatti halálesetek száma: az Európai Unióban 100 ezer lakosra 166,9 halálozás jutott 2010-ben, Magyarországon 238,8 –  írja a vg.hu.

Az egészségügyi államtitkárság szerint a központosítás hiánya a probléma, amit most igyekeznek orvosolni. Mint Zombor Gábor államtitkár a napokban újságírók előtt közölte: el kell érni, hogy csak a megfelelő diagnosztikai és terápiás lehetőségekkel ellátott, akkreditált osztályok, részlegek fogadhassanak daganatos betegeket. Szerinte jelenleg 70 ilyen hely van az országban, de 145-ről jelentenek onkológiai ellátást. Reményei szerint a közeljövőben megtörténik a központosítás.

Ezenkívül az onkológiai terápia sikerességét azzal is növelni szeretnék, hogy hatékonyabbá teszik a diagnosztikai ellátást, és megteremtik a betegek európai standardok szerinti nyomon követését.  A tervek szerint a “felesleges” drága képalkotó vizsgálatokat korlátozni fogják. Nem elfogadható ugyanis, hogy míg például a közpénzből finanszírozott mammográfiás kapacitások 50 százalékát nem veszik igénybe, addig a daganatgyanús betegeknek akár fél, egy évet is várniuk kell mammográfiára – mondta az államtitkár.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top