Egészség

Megmutatjuk, melyik mézfajta mire jó

Egyél mézet, ha kapar, ha gyulladt, ha fáj, ha erőtlen vagy. Egyél mézet télen, mert hideg van. Egyél mézet tavasszal, mert már nincs hideg, de rapszodikus az idő. Egyél mézet nyáron, mert immunerősítő. És persze ősszel is, hogy felkészülj a télre.

Méz, méz, méz! – évekkel ezelőtt ez volt így tél környékén az egyik kedvenc szavajárása egy barátnőmnek. A nő elmúlt ötvenéves, de amióta ismerem – húsz éve is van ennek már -, még soha nem volt beteg. Szerintem azt sem tudja, mi az, hogy köhögés, láz, megfázás.

Méz, méz, méz! – és szerintem ismeretlenül is előttetek a kép, ahogy ezt úgy mondja, hogy közben felemeli a mutatóujját maga elé. És bár távol állnak tőle a számok, de ezt bizony mindig jól tudta: a mézben 33 ásványi anyag, 11 vitamin és még folsav is található. 

A barátnőm számait megjegyeztem én is, akárhányszor mézet vásárolok, mindig gondolok a 33 ásványi anyagra és a 11 vitaminra. 

Most, hogy meg voltam fázva (“Nem ettél elég mézet, ugye?”), azt a tanácsot kaptam, hársfamézet vegyek feltétlenül. Az a legjobb, az űzi ki a nyavalyát a leghamarabb. 

Én pedig most, meggyógyulván és erősen, kíváncsi ember lévén utánanéztem a legfontosabb mézfajtáknak és azok gyógyhatásainak. Legyen meg nektek is ez a lista, forgassátok, használjátok szeretettel:

Akácméz: a hazánkban előállított mézek közül világszerte az akácméz a legismertebb. Az akácméz fertőtlenítő hatású, köhögéscsillapításra és gyomorsav ellen is ajánlják. Magas a gyümölcscukor-tartalma, ezért állaga folyékonyabb.

Aranyvesszőméz: vesetisztító hatást tulajdonítanak neki. Színe sötét, lassan kristályosodó méz.

Fenyőméz: a fenyőméz az édesharmatméz egyik fajtája, amelyet a fenyőfák zsenge rügyeinek édes nedvéből és a tűleveleken található édes harmatból gyűjtenek össze a méhek. Sötét színű, kellemes illatú és ízű. A legnagyobb ásványianyag-tartalommal rendelkezik az összes méz közül.

Gesztenyeméz: trombózis megelőzésére, visszérpanaszokra ajánlják. Jelentős ásványianyag-forrás. 

Harmatmézek: jó immunerősítő, serkenti a veseműködést. Sötét színű, fűszeres ízű mézek, melyek tölgy-, fűz-, fenyőfákról származnak.

A többi mézfajtáról a Deluxe blogon olvashatsz!

Megmutatjuk, melyik mézfajta, mire jó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top