Egészség

Ezeket edd, ha lázas vagy!

Lázas megbetegedés esetén a szervezet általános kíméletre szorul, még akkor is, ha nem emésztőszervi megbetegedésben szenved.

A diéta célja:

–       a fokozott folyadék- és ásványianyag-szükséglet kielégítése

–       a fokozott anyagcsere a fehérjeszükségletet is emeli, célunk ennek a kielégítése is

A diéta fehérjegazdag, vitamingazdag, folyadék- és ásványianyag-gazdag étrend, a beteg állapotától függően könnyű–vegyes, pépes vagy folyékony formában.

A megbetegedés kezdetén gondoskodni kell a  megfelelő fehérjebevitelről, mégpedig komplett fehérjebevitelről.  Ez főleg lázas gyermek esetében fontos.  Hosszabb lázas állapot esetén szükséges a fokozott fehérjebevitel, mely  növeli a vitamin- és ásványianyag-szükségletet, elsősorban káliumból és magnéziumból. B2-, B6- és C-vitaminban is gazdag legyen az étrend. B2-vitaminból 4-5-szörös, C-vitaminból 2-4-szeres mennyiség szükséges.

Ezeket edd, ha lázas vagy!

A folyadék mennyisége feleljen meg a beteg állapotának. Vitamingazdag gyümölcslevek, gyümölcsturmixok cukorral vagy mézzel, paradicsomlé, paradicsomturmix, zöldséglé, zöldségfőzetek, pürésített színes főzelékekből készült levesek, gyümölcspürélevesek, teák, tej, aludttej, joghurt, kefir, tejes italok fontosak. A lázas beteg közérzetét jól javítja a nyers gyümölcsprésnedv. Felfrissíti, és szomjúságérzete is csökken. Étkezés előtt egy-két kanálnyi savanykás, kesernyés gyümölcslé elfogyasztása fokozhatja az emésztőnedvek elválasztását ezáltal az étvágytalanság csökkentését is elősegíti.

A folyékony és pépes készítményeket könnyebben fogyasztja a beteg, de változatosságra kell törekedni ízben, színben, hőmérsékletben. Nagy jelentősége van az ízléses tálalásnak, a csinos terítésnek és a kedves kínálásnak. A folyékony és pépes ételeket különböző alakú edényekben kínáljuk, hogy ne tűnjön túl egyhangúnak. Napi hatszori étkezés.

Idült lázas megbetegedés esetén az étrend tápanyagtartalma biztosítsa, hogy a beteg általános állapota lényegesen ne romoljon, ellenálló-képessége ne csökkenjen. Elsősorban fehérje, szénhidrát, vitamin, ásványi anyag biztosítása fontos.

Mire érdemes vigyázni? Tudd meg a Diéta Óvoda blogon!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top