Egészség

Betiltják a szoláriumokat Ausztráliában az új évtől

Tilos mától a szoláriumhasználat Ausztrália legtöbb szövetségi államában. A világon itt az egyik legmagasabb a bőrrák előfordulási aránya.

A tiltás Új-Dél-Walesben, Victoriában, Dél-Ausztráliában, Tasmániában, Queenslandben és a főváros területén lépett életbe januártól. Brazília után Ausztrália lesz a második ország, ahol a szoláriumokat betiltják.

“Queenslandben a legmagasabb a bőrrákos megbetegedések aránya a világon. A rosszindulatú melanoma és a szoláriumozás közötti összefüggés nem vonható kétségbe” – magyarázta Mark McArdle megbízott egészségügyi miniszter.

Az ország egészségügyi hatóságai hosszú ideje igyekeznek tájékoztatni az embereket a napsugárzás veszélyeiről, arra buzdítják őket, használjanak napvédő krémet, viseljenek napszemüveget, sapkával, kalappal óvják a fejüket. Az ausztrál Rákkutatási Tanács adatai szerint az országban három lakos közül kettőnél állapítanak meg bőrrákot 70 éves kora előtt, ez két-háromszorosa a Kanadában, az Egyesült Államokban és a Nagy-Britanniában mért aránynak. Több mint 2000 ausztrál halt meg bőrrákban 2011-ben, kétharmaduk melanoma következtében.

Kutatások bizonyították be, hogy a szoláriumozás 18 és 39 éves kor között növeli a melanoma kockázatát, s ez okozza a fiatal ausztrálok között előforduló bőrrákos megbetegedések 41 százalékát. Fiatalkorúaknak már több európai ország és az Egyesült Államok is megtiltotta a szoláriumhasználatot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top