Egészség

Rekordszámú szívátültetést végeztek hazánkban

Minden eddiginél több, összesen ötven szívátültetést végeztek az idén a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján – tájékoztatta az intézmény pénteken az MTI-t.

Az egyetem közlése szerint az idei kiugró eredmény oka, hogy az orvosok “minden lehetőséget megragadtak”, ha lehetett, egy nap alatt két szívátültetést is végeztek. A nemzetközi transzplantációs társaság adatai szerint csak tíz olyan szívcentrum van a világon, ahol ötven szívátültetést végeznek évente. A szívátültetés előkészítésében, a műtét elvégzésében és az utókezelésében mintegy harminc orvos és 60 főnyi szakszemélyzet vesz részt a klinikán.

Az ötvenedik beültetést december 17-én hajtották végre egy 41 éves, kétgyermekes családapán, akinek évek óta súlyos szívelégtelensége volt. A beteg állapota kielégítő, már sétál. A férfit karácsonykor családja már látogathatta az intenzív osztályon, várhatóan három héten belül hazaengedik – közölte az egyetem.

Magyarországon háromszázezer szívelégtelenségben szenvedő beteget kezelnek, de mindössze pár százra tehető azok száma, akiknél a szívátültetés reális gyógyítási lehetőségként jöhet szóba.

Magyarországon 1992. január 3-án Szabó Zoltán professzor végezte el az első sikeres szívátültetést a Semmelweis Egyetem Ér- és Szívsebészeti Klinikáján. Azóta 339 szívátültetés történt az országban, ebből 310-et a Semmelweis Egyetem városmajori klinikáin végeztek. (A gyermek-szívátültetéseket 2007 óta az Országos Kardiológiai Intézetben végzik.) Az ez évi, magyarországi egymillió lakosra számított 5,7 szívátültetés aránya Európa fejlett országaiban is kiemelkedőnek számít.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top