Egészség

Hepatitiszfertőzés egy pilisszentlászlói iskolában

Hepatitis A-vírussal fertőződött meg egy negyedik osztályos tanuló a pilisszentlászlói Kékvölgy Waldorf Iskolában.

A fővárosi Egyesített Szent István és Szent László Kórház hétfő délután értesítette a Népegészségügyi Intézetet, hogy egy – a pilisszentlászlói Waldorf-iskolába járó – negyedik osztályos kislány hepatitis A-fertőzést vizsgáló gyorstesztje pozitív lett. Az intézet helyszíni járványügyi vizsgálatot végzett az iskolában, aminek során meghatározták a védőoltásban részesítendők körét, a diagnózist megerősítő vizsgálatot követően pedig haladéktalanul megkezdték a beteg környezetében szükséges védőoltások beadását, 23 gyereket és három tanárt oltottak be.

A Járási Népegészségügyi Intézet a védőoltásokon túl a járvány megelőzése érdekében további intézkedéseket is tett, elrendelte széles spektrumú kézfertőtlenítő-szer kihelyezését, egyszer használatos kéztörlő biztosítását, fertőtlenítőszeres nagytakarítást, valamint a konyhán használt tányérok, eszközök széles spektrumú fertőtlenítőszeres mosogatását.

A betegség leggyakoribb lappangási ideje körülbelül 1 hónap, tünetei: rossz közérzet, fáradékonyság, étvágytalanság, émelygés, hányinger, sárgaság, világos széklet, sötét vizelet. A betegség enterális úton terjed, vagyis a fertőzött ember székletével szennyezett kéz, tárgyak, élelmiszerek útján. A betegség megelőzésében alapvető fontosságú az általános higiénés rendszabályok betartása, ezen belül is a legfontosabb a szappannal, meleg folyóvízzel végzett alapos kézmosás.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top