Egészség

Franciaország: új törvény a halálba segítésről

Francois Hollande francia államfő bejelentette, hogy új törvény készül a végstádiumban lévő betegek halálba segítéséről.

A nemzetgyűlés elé januárban kerülő javaslat arra az elnöki hivatalban pénteken bemutatott jelentésre fog épülni, amely az eutanáziát továbbra sem engedélyezni, de a halál beálltáig “mély és folyamatos nyugtatókezelést”, azaz altatást javasol.

Hollande szerint a korábbiakhoz képest a javaslat újdonsága egy olyan nyugtatókezeléshez való jog bevezetése, amely az ébrenlét mély és folyamatos megszűnéséhez vezet, egészen a halálig, az életben tartás valamennyi eszközének leállítása mellett. Ezt a beavatkozást olyan súlyos és gyógyíthatatlan beteg esetében lehet alkalmazni, aki jelzi, hogy nem szeretne szenvedni, és azt is kéri, hogy ne hosszabbítsák meg az életét feleslegesen. Vagyis a páciens előzetes kérése kötelező jelleggel bírna a kezelőorvos számára.

A felmérések szerint a franciák 89 százaléka támogatná az eutanázia engedélyezését.  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top