Egészség

Ezeket kell tudnod az inkontinenciáról

Aktív fekvőbetegosztályon dolgozom, és talán ez az egyetlen hely, ahol nyíltan beszélgethetünk a sokak által szégyenletesnek megélt betegségről: az inkontinenciáról. Pedig sok százezerre tehető e betegséggel élők száma Magyarországon és szerte a világon.

A probléma kezelhetőségének egyik legsúlyosabb gátja, hogy a vizelet-, illetve széklettartási nehezítettség sokak számára tabu. Az életminőséget erősen befolyásolja, hiszen amíg egy egészséges embernek a hétköznapi rutin, mint a bevásárlás, ügyintézés, nyaralás semmiféle gonddal nem jár, addig egy ilyen betegséggel küzdő embernek bizony minden program előkészítést igényel. Elmagányosodás, szexuális közömbösség is kialakulhat a szégyenérzet miatt.

Ezeket kell tudnod az inkontinenciáról

Bármikor, bárkinél előfordulhat, de nálunk, nőknél gyakoribb. Átmenetileg gyakran kialakul kismamáknál terhesség alatt, szülés után gyermekágyban, de néha elég egy erős felfázás ahhoz, hogy vizelet-visszatartási problémánk legyen. Minél idősebb valaki, annál gyakoribb, de nem mindegy, milyen életkorban éljük meg. Egy fiatal lányt biztosan mélyebben érint lelkileg, ha elcsöppen egy köhögésnél a vizelete, mint egy idős asszonyt.

Ezeket kell tudnod az inkontinenciáról

Mint minden betegségnek, ennek is stádiumai vannak. Kezdetben csak hasűri prés hatására (tüsszentés) távozik kis mennyiségű vizelet, a másodikban járáskor, végül a harmadikban már nyugalmi állapotban is.  Okozhatja a záróizom meggyengülése, ami például születéskor, medencekörnyéki műtétek után jelentkezhet, illetve a húgycső, illetve a húgyvezetékek rendellenes elhelyezkedése. Menopauza után az ösztrogénhiány csökkenti a húgycső rugalmasságát a vizelet áramlásával szemben.

Van segítség? Válasz az Ápolónő blogon!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top