Egészség

Cukoréhség: megvan a bűnös!

Egy enzim lehet a felelős azért, ha nagyon kívánjuk az édességet. Újabb kutatási eredmény furcsa következtetésekkel.

Brit kutatók ezúttal a cukorétvággyal kapcsolatban vizsgálódtak. A londoni Imperial College kutatói patkánykísérletekben fedeztek fel egy enzimet, amely – úgy tűnik – azt érzékeli, mennyi glükóz, vagyis szőlőcukor érkezik az agyba, és hiány esetén arra készteti az állatot, fogyasszon több édes ételt.

A kutatócsoport abból a feltevésből indult ki, hogy a glükokináz nevű enzim, amely a máj és a hasnyálmirigy cukorérzékelésében játszik szerepet, a cukorétvágyat is befolyásolhatja. Amikor a tudósok fokozták a patkányok agyában a glükokináz működését, táp helyett több cukros oldatot választottak. Amikor viszont csökkentették az enzim működését, kevesebbet.

Eddig érthető az eszmefuttatás, de a kutatók rém tudományosan azt is hozzáteszik felfedezésükhöz, hogy az embernél esetleg lehetséges étrendi változtatásokkal csökkenteni a glükózéhséget. Na, bumm, csak nem arról van szó, hogy kevesebb szénhidrátot vigyünk be a szervezetünkbe egy-egy étkezés alkalmával, így nem tör az egekig a vércukorszintünk, és nem is zuhan egy-két óra múlva hatalmasat, hogy aztán rögtön érezzük azt a bizonyos cukoréhséget?

Találékonyan azt is megemlítik, hogy az elhízás talán megelőzhető olyan gyógyszerrel, mely a bűnös enzim működését befolyásolja. Hát köszi, akkor inkább az edzőterem!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top