Egészség

Hogyan ne szedj fel 5 kilót 4 nap alatt karácsonykor?

Télen lelassul az anyagcserénk, ráadásul az ünnepek is rátesznek egy lapáttal, hogy könnyebben szedjünk fel pluszkilókat. Hogyan előzzük meg a zsírpárnák kialakulását?

Gyertyafény és kiegészítők pallérozzák téli maciba forduló hangulatunkat, humorunkat. Lassulunk, mert ez a természet rendje. És sajnos lassul az anyagcserénk is, mert ősemberasszony anyáink ilyenkor a barlangban nagyon vacogtak ám. Legnagyobb szerencsétlenségünkre örökségünk visszaköszön: pihe-puha zsírpárnácskák, renyhülő anyagcsere, D-vitamin-hiány, méreglerakódások emlékeztetnek bennünket köbükiszármazásunkra.

És mindennek tetejébe otthon nyálcsorgatóak a konyhai illatok, mert főzünk, sütünk, vendéget fogadunk, vendégségbe tipegünk, ahol roskad az asztal a mennyekbe repítő finomságoktól. Sültek, ropogósak, sütik. Receptre érkezik az istenadta töltött káposzta, rácponty, halászlé, beigli, puncsok, szaloncukor. És mindez még csak otthon. Ez az alapcsomag. Ha a család hagyományosabb, akkor erre jön még az ünnepi héten, három napon belül a második-, harmadikféle ugyanaz. Ha “kísérletezőek” családtagjaink, akkor világtávlatokon gömbölyödhetünk. Jaj, istenem, de mennyei!

Hogyan ne szedj fel 5 kilót 4 nap alatt karácsonykor?

4 napon belül 5 kiló különbséggel

Ez így van rendjén és jól. Nagyjából. Mert az ünnepek mérföldkövek. Kicsit megállunk, kicsit összejön a család, látjuk egymást – 4 napon belül 5 kiló különbséggel. Preventíve készüljünk rá, és majd a garantáltan 8 napon belül helyrehozhatót kezeljük. Menet közben pedig lesz néhány alapszabály, amivel kordában tudjuk tartani magunkat. Itt figyelmeztetek mindenkit: nem mindenre van “ráhatásunk”. Például drága jó anyukánkra. Azt a részt engedjük el. Mert ő a szívét-lelkét belefőzi ilyenkor mind a 28 fogásba.

Kezdjük az előkészületekkel! Igyekezzünk egy-két héttel az ünnepek előtt kicsit átgondoltabban enni. Ez annyit tesz, hogy a köretek leginkább zöldségből álljanak, a fehérjeforrásaink (húsok, tejtermékek) alacsony zsírtartalmúak legyenek vagy növényi eredetűek. A szénhidrátok pedig összetettek, tehát nem egyszerűek (kristálycukor, finomliszt). A gabonák hántolatlanok, rostban gazdagok. Sportmentes napokon lehetőleg háromszor étkezzünk, szépen, arányosan elosztva a nap folyamán. Reggelizzünk teljesértékűen, ebédeljünk tartalmasan (levest, főfogást), és vacsorázzunk lefekvés előtt maximum két órával. Közben pedig sok-sok folyadék (nem, ne trükközzünk, kizárólag víz vagy finom teák, lehetőleg ízesítés nélkül). A lakomák utáni napokban, hetekben ugyanezt javaslom.

Jegyezzünk meg néhány jelszót, hogy egyszerűbb legyen a dolgunk. Hogy mik legyenek ezek? Válasz az Otthonteremtés blogon!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top