Egészség

Ilyen a normalizáló drogpolitika

Nem tartóztathatnak le, ha drogozol, bátran kérhetsz segítséget.

Amszterdam utcáin táblák figyelmeztetnek arra, hogy rendkívül veszélyes kokaint árulnak a városban, mely valójában fehér heroin, a használatába pedig már három turista belehalt. A táblán szerepel az is, hogy a városban nem tartóztatnak le azért, ha drogot használsz, ha pedig segítségre van szükséged, vagy olyasvalakit látsz, aki rosszul van, bátran hívd a mentőket. Egy ilyen tábla a világ számos országában elképzelhetetlen lenne.

Hollandiában nem tartóztatnak le, ha drogozol

A holland törvények különbséget tesznek a könnyű drogok, például a marihuána, és a kemény drogok, például a kokain és a heroin között. Legfeljebb 5 gramm marihuána vagy 1 gramm kokain birtoklása még nem büntetendő. 

Ha az igazságszolgáltatás büntetéssel torolja meg a droghasználatot, az jó eséllyel oda vezet, hogy azok sem mernek segítséget kérni, akiknek szükségük van rá, akik szeretnének leszokni. Hollandiában ettől nem kell tartani, lehetőség van az őszinte párbeszédre a hatóságok és a drogfogyasztók között. Az úgynevezett normalizáló drogpolitika nem bűnözőkként tekint a droghasználókra, hanem normális emberekként, akik egészségtelen dolgot művelnek.

Amerikában, ahol a drogfogyasztás bűncselekménynek számít, a statisztikák szerint az emberek 44 százaléka használt már marihuánát és 14 százalékuk kokaint. Hollandiában ugyanezek az adatok: 26 és 5 százalék.

Akkor melyik is a jobb?!

Forrás: Washington Post

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top