Egészség

“Veled is megtörténhet!” – az AIDS világnapja van ma

Nem beszélünk róla, mert nem félünk tőle eléggé, pedig a HIV továbbra is óriási számban szedi áldozatait. Döbbenetes tény, hogy Magyarországon a fertőzöttek 75 százaléka nem is sejti, hogy megkapta a kórt. Az AIDS világnapján – és a maradék 364 napon – gondolj rá: veled is megtörténhet! Képsorozatunk főszereplőivel már megtörtént...
Egy HIV-pozitív kenyai kisfiú

 

A 18 éves, HIV-pozitív Miriam Thomas második gyermekét tartja karjaiban. Hála az orvosi segítségnek, gyermekeinek nem örökítette át a betegséget. Az UNICEF legutóbbi közleményéből kiderül: ma már HIV-fertőzött várandós nők milliói jutnak olyan ellátáshoz, amellyel megelőzhető a fertőzés anyáról gyermekre terjedése. Ez magában foglalja a nők egész életen át tartó HIV-kezelését, amellyel jelentősen csökkenthető a vírus csecsemőkre történő átvitelének kockázata, valamint biztosítható az anyák életben maradása és jó egészségi állapota.

 

Egy HIV-pozitív édesanya a gyermekével

 

Az afrikai fiúk az Orvosok Határok Nélkül szervezet munkatársait várják, hogy körülmetélésnek vessék alá magukat. A beavatkozás az AIDS-prevenció egyik legismertebb módja.

 

A HIV-pozitív mozambiki prostituált gyermekét öleli

 

A 37 éves indiai, HIV-pozitív Vimalaakshi túl van egy agyhártyagyulladáson, a mellrákon, férje pedig hat évvel ezelőtt halt bele az AIDS-be. Az asszonyra a 18 éves fia vigyáz, aki naponta 1 dollárt keres. A fiú szintén HIV-pozitív. Évente közel 150 ezer ember hal meg a vírustól Indiában.

 

TO GA 9 hónapos vietnami kislány HIV-pozitív és árva. Ő egyike annak a sok tízezer fogyatékos és HIV-pozitív kisbabának, akit magára hagytak Vietnamban.

 

A moszkvai óvodát olyan gyermekek nevelésére létesítették, akiknek édesanyja HIV-pozitív.

 

A kínai HIV-pozitív édesanya mellett gyermeke játszik. Kínában mindegy 780 ezer fertőzött ember él.

 

Az AIDS-es Pandu kezelésre vár Jakartában

 

A 45 éves iráni Javad drogfüggő, épp heroinnal lövi be magát. Fertőzését is a tűnek köszönheti.

 

Egy egészségügyi dolgozó AIDS-tesztet végez egy perui prostituálton.

 

A 30 éves ruandai Claudine munka után sétál haza. Miután 1994-ben szülei a ruandai népirtás áldozatául estek, a testéből él.

A számok tükrében:

2012 végén 35,3 millió HIV-fertőzött élt a Földön, 2,3 millióan fertőződtek meg, 1,6 millióan haltak bele; a serdülők körében a HIV-hez köthető halálesetek száma 50 százalékkal emelkedett. Magyarországon 2014 első negyedévében 76 új HIV-fertőzöttet regisztráltak. Ezzel az 1985 óta kiszűrt HIV-fertőzöttek száma 2650-re emelkedett. Ez 10 százalékkal több 2013 első negyedévéhez képest! Március 31-ig hárman haltak meg és 20-an betegedtek meg AIDS-ben – írja az Epinfo.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top