Egészség

Gluténérzékeny vagy? Ezek legyenek mindig a hűtődben

Készítettünk már bevásárlólistát diétázóknak, laktózérzékenyeknek. Most gluténérzékenyeknek állított össze Hegyi Kitti dietetikus egy jó kis listát az alapvető élelmiszerekről.

Ezzel a listával azoknak szeretnénk segíteni, akik még kezdők – vagyis nemrég derült ki, hogy gluténérzékenyek, vagy akik már régóta tudják magukról, mégis jól jön egy akár pénztárcában is tartható táblázat, hogy fenntartsák a szervezetük egyensúlyát.

Gluténérzékenyeknél nagyon gyakori tünet: a fogyás, az emésztési panaszok és a felszívódási zavarok. Ezért is nagyon fontos, hogy amikor lisztet vesztek (kukoricaliszt, kölesliszt, hajdinaliszt, szójaliszt, barna és fehér rizsliszt, lenmagliszt) keressétek a teljes kiőrlésű, korpás változatot, ezek tartalmazzák a vízben nem oldódó rostokat. A rostban gazdag táplálkozás a testtömeg kontrollálásában is segít és az egészséges kilók visszaépítésében is!

Glutén érzékeny vagy? Ezek legyenek mindig a hűtődben

BEVÁSÁRLÓLISTA DIÉTÁZÓKNAK

Különböző hiányállapotok léphetnek fel gluténérzékenységben szenvedőknél, például kalcium-, káliumhiány, csökkenthet a bőr alatti izomzat. A magas kalciumtartalmú tejtermékek (túró, sajt), illetve a már a laktózérzékenyeknek szóló listánál feltüntetett élelmiszerek is megfelelő források (mák, szezámmag, kender, tökmag mandula, spenót, sóska, olajban konzervált szardínia, dúsított növényi tejek).

A kálium kulcsfontosságú a szövetek (például az izom-, idegszövet), sejtek működésében, az emésztési zavarokkal járó hiányállapotokban, betegségekben nagy szüksége van rá a szervezetnek. Pótlását a kevésbé feldolgozott, friss élelmiszerekből tudjuk fedezni, hiszen a további feldolgozási eljárások a káliumtartalmat befolyásolhatják. Javaslom káliumforrásként a babfélék, halak, paradicsom, paradicsomszósz, banán, mazsola, görögdinnye és narancslé fogyasztását.

BEVÁSÁRLÓLISTA LAKTÓZÉRZÉKENYEKNEK

A fogyást, izomszövet-sorvadást megelőzve, kezelve elengedhetetlenek a megfelelő fehérjeforrások, mint sovány húsfélék, tojás, hüvelyes zöldségek, hajdina, köles, rizs, bevizsgált szójatermékek, illetve a laktózt tolerálóknál a tejtermékek. A betegségre jellemző autoimmun folyamatra a megfelelő D-vitamin-bevitel is kedvezően hat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top