Egészség

Rengeteg pénzbe kerülnek az elhízott munkavállalók

Az elhízással összefüggő, növekvő munkahelyi hiányzás évente több mint nyolcmilliárd dollárba (kétezer-milliárd forint) kerül az Egyesült Államokban – állapította meg a Yale Egyetem kutatása.

A tudósok két, hosszú távú, a egészségi állapotot, táplálkozást és viselkedési kockázati tényezőket vizsgáló országos reprezentatív felmérés adatait elemezték – olvasható a Journal of Occupational and Environmental Medicine szakfolyóirat legújabb számában.

Azt találták, hogy az elhízás jelentősen megnöveli a mulasztott munkanapok számát: a normál súlyú dolgozókhoz képest az elhízottak évente 1,1-1,7 nappal többet hiányoznak. A Wyomingban kalkulált 14,4 millió dollártól a Kaliforniában becsült 907 millió dollárig a kiesett munkaerő becslések szerint összesen 8,65 milliárd dollárba kerül évente az Egyesült Államoknak.

 A munkahelyi hiányzások teljes költségének 6,5-12,6 százaléka írható az elhízás számlájára. Tatiana Andreyeva, a tanulmány vezető szerzője a megelőzés fontosságát hangsúlyozta a kutatásról szóló közleményben.

Az amerikai felnőttek több mint egyharmada elhízott, mintegy 78 millió ember, ennek egészségügyi költségeit évente 190 milliárd dollárra (47 ezer milliárd forint) becsülik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top